Безплатен концерт на музиканти от Финландия в Есенния салон на изкуствата

Животът

29-11-2023, 16:56

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Микаел Кемпайнен - пиано и Мати Копонен - цигулка, ще изнесат камерен концерт тази вечер - 29 ноември от 18 часа в Градската художествена галерия Борис Георгиев.

Музиканти от финландския град Турку пристигат специално за Есенния салон на изкуствата във Варна. Микаел Кемпайнен - пиано и Мати Копонен - цигулка, ще изнесат камерен концерт тази вечер - 29 ноември от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев. Входът е свободен.

Събитието се провежда по повод 60-ата годишнина от побратимяването на Варна с Турку. Организира се от отдел Протокол и международно сътрудничество към дирекция Канцелария на кмета и дирекция „Култура“ към Община Варна. Ще присъства Красимир Ганчев, почетен консул на Република Финландия във Варна.

Събитието започва с кратък филм за финландския град. Следва едночасовата концертна програма, за която са подбрани произведенията на Лудвиг ван Бетовен - Соната за пиано и цигулка в ре мажор, оп. 12 №.1; Йоханес Брамс - Соната за пиано и цигулка в ре минор, оп.108; Жан Сибелиус – 5 пиеси за цигулка и пиано, оп. 81.  

Мати Копонен е работил в много финландски професионални оркестри, като например Хелзинкския филхармоничен оркестър и Симфоничния оркестър на Финландското радио. В Камерния оркестър на Лапландия пък е бил водеща втора цигулка през есенния сезон на 2013 г. През август 2018 г. Копонен започва като 1- ви концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Турку. Микаел Кемпайнен учи пиано при Мина Пьоленен и професор Лииса Похьола в Академията „Сибелиус“ във Финландия. Той също така посещава майсторски класове и е учил камерна музика с Ралф Готони и интерпретация на Lied с Илмо Ранта и Хартмут Хьол.

Кемпайнен е получавал много награди от конкурси за пиано и камерна музика. Бил е солист на няколко оркестъра и фестивали и е правил радио записи за Финландската радиоразпръсквателна компания (YLE). Активен камерен музикант, който свири с широк диапазон струнни инструменти, той работи като корепетитор в Консерваторията в Турку и често е пианист в майсторски класове и конкурси.