Откриха Коледен базар - договаряне със социални предприятия във Варна

Мисия Варна

28-11-2023, 17:21

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Близо 10 социални предприятия представят своята продукция на коледния базар с договаряне.

Коледен базар-договаряне със социалните предприятия организира екипът на Регионалния център за развитие на социалната икономика в Североизточна България, създаден във Варна по проект на Министерството на труда и социалната политика. Центърът беше открит днес, а основната му цел е да бъде насърчено развитието на социалната и солидарна икономика, каза за Радио Варна координаторът Калина Кънчева.

Близо 10 социални предприятия представят своята продукция на коледния базар с договаряне. Очаква се той да бъде посетен от представители на бизнеса в региона и да се създадат контакти за бъдещо сътрудничество. За представителите на бизнеса е планирано специално договаряне, на което те могат да поръчат на представените социални предприятия нужните им коледни подаръци и фирмени комплименти.

Хората от уязвимите групи нямат нужда от съжаление и коледна щедрост, а от шанс да се трудят и да бъдат част от активното гражданско общество. В това са убедени експертите от Регионалния център за развитие на социалната икономика във Варна.

„Хората, които работят в социалните предприятия, най-често са част от така наречените уязвими групи: хора с нарушена трудоспособност, хора, които могат да работят само половин ден, или дори час-два, седнали, със специални помощни средства или само у дома, а също: техните родители, бежанци, хора, преминали през лечение на зависимости, трайно безработни, младежи без професия, бездомни... Всички тези, за които се сещаме по Коледа и на които - великодушно и от сърце, даряваме по нещо.

Затова тази Коледа няма само да даряваме, а ще пазаруваме! Ще пазаруваме с кауза! За да станат Коледните чудеса още повече!“ Това обясни Калина Кънчева.

Коледният базар-договаряне, наречен „Експо Варна: Купи с кауза“, ще работи в дните 28 – 30 ноември от 11 до 16 часа в залата на ул. „Цар Симеон I“ 26, етаж 1.

Какво можете да намерите на базара:

Книжарница „Августа“ е приготвила цял куп „корпоративни“ изненади за партньори, клиенти и служители.

От „Семеен център Мария“ се включват с кашпи с цветя, коледни аксесоари, подаръчни кошници, аксесоари и украси.

Социално предприятие „Енерджи“ ще стопли всички участници с греяно вино, с горещ шоколад, с календари и сувенири, изработени от деца на хора от уязвими групи.

Вълшебниците от „Карин Дом“ ще изложат кукли и други изработени при тях предмети. Няма невъзможни неща за „Няма невъзможни неща“. Затова те са подготвили нехранителни идейни еко подаръци, шоколадов подарък-бонбони, предложения за кетъринг услуги, ваучери за уъркшопове и забавления за различни възрасти.

„Неща с душа“ са едно от най-старите социални предприятия във Варна и техните образователни играчки и тематични сувенири са известни в цяла България.

И в „Пекарна Радост“ тече трескава подготовка. Издаваме само част от тайните: календар с меденки, единични меденки, 2 вида кутии със сладки.

Още изненади подготвят „Фондация Живот със синдром на Даун“, „Академика ВУМ“ и „Социалната чайна“.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)