Благомир Коцев: Бедственото положение във Варна остава до утре вечер

Мисия Варна

28-11-2023, 15:11

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Давам кратък срок града да се обезопаси и разчисти, допълни още кметът на Варна.

Да се работи ударно и много мобилизирано в община Варна, за да се обезопаси средата и утре вечер да прекратим бедственото положение. Хората питат докога ще остане в сила режимът. Искам да ми докладвате степента на готовност да се завършат аварийно-възстановителните, неотложни и спешни дейности. Това нареди на заседанието на щаба, свикан днес за 13:00 ч., кметът Благомир Коцев.

Той поиска да се изготви пълен отчет за предприетите дейности по аварийното възстановяване на Варна след двете природни бедствия в последните 10 дни.

Заместник-кметът Тодор Иванов съобщи, че се финализира докладът за предприетите действия по нормализиране на движението и проходимост на улиците, както и по обезопасяването на спирките, знаците, стълбовете на уличното осветлението и кабелите. Заместник-кметът Диан Иванов поиска да се представи на кмета количествена междинна сметка от всички звена, които са приключили аварийните и спешни дейности или са в процес на приключване.

От район „Приморски“ докладват за 500 повалени вследствие на бедствията дървета. 450 от тях са от първия ураган, 50 – от втората буря.

„Има за обработване още дървета, трябват екипи на място. В момента на терен са 12 екипа. Нужни са ни още поне 2 дни да се справим със ситуацията“, каза районният кмет Николай Желязков.

От район „Младост“ съобщават, че е необходимо повече време за възстановяване. Вчера е бил на терен само един екип, нямали са вишка и специална техника. В града трудно се намира техника, мобилизират се още хора, съобщиха от района. Работниците от Бюрото по труда също са на терен. Трябва още капацитет, хората на фирмата не стигат, категорични бяха още специалистите.

Представители на кметство „Владислав Варненчик“ посочиха, че щетите от първата буря са отстранени, а от втората – още не. Има нужда от поне 2 допълнителни дни за възстановителни дейности, защото в района още има сняг и се очаква засилване на вятъра по прогнози на НИМХ. Това ще породи допълнителни рискове от падащи дървета, предупредиха служители на районната администрация.

В район „Аспарухово“ всичко е извозено и изчистено. Няма големи щети, но малките още се отстраняват, каза районният кмет Ивайло Маринов. Той посочи още, че има много поражения по спирки, знаци и табели от пътната маркировка.

От район „Одесос“ също съобщават за продължаващи разчистващи и възстановителни дейности след втората буря. Представители на кметството посочиха срок до края на седмицата за разчистване на района, но не по-рано. Там също са ангажирани работници от Бюрото по труда. Своевременно се отработват сигналите и се чистят сухи клони, листа и дървен материал, за да е проходимо и безопасно навсякъде. Вишката на фирмата не може да се справи, мобилизират нова техника – с кран, казаха още специалистите.

От кметство „Тополи“ съобщиха за около 20 паднали дървета с голям диаметър, които не могат да бъдат обработени, отрязани и извозени с налични сили. Поискали са специализирана помощ от фирми.

Кметът Благомир Коцев възложи пренасочването на ресурса към по-засегнатите райони, което  заместник-кметът Христо Иванов да координира.

Фирмата по сметосъбирането има проблеми с броя на служителите. Представител от фирмата не присъства на заседанието на щаба, въпреки че фирмата е уведомена, казаха от екодирекцията в Общината.

Членове на щаба подчертаха, че фирмите, които не са мобилизирали капацитет, следва да бъдат санкционирани. Трябва да се пренасочи ресурс към районите с по-тежки условия, заявиха още от отговорните звена.

С около 50% е паднал броят на сигналите, но има много съобщения за дървета, паднали върху други дървета, както и опасни, прекъснати и висящи кабели. Още не е безопасно за хората навсякъде, докладваха оперативните дежурни. В системата по електронен път са получени общо 370 сигнала, различни от телефонните, само в последните дни. 90% от тях са насочени веднага за отработване, добавиха дежурните отговорници.

До утре вечер искам да се елиминират рисковете за хората – поразените и опасни за здравето дървета, необезопасените улици и тротоари, падналите кабели, както и стълбовете за осветление, спирките и знаците, които са претърпели щети от бурите. Нека до утре вечер създадем предпоставки за прекратяване на бедственото положение, даде указания кметът Коцев.

Обществеността се интересува защо още има бедствено положение. Искам и аз да имам ясна картина от вас, както и гаранции, че в това време ще се справите с обезопасяване на градската среда, обърна се Коцев към отговорните звена от щаба.