Варненец ще бъде съден за участието му като помагач в две телефонни измами

Крими

27-11-2023, 15:03

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

47-годишният мъж е бил задържан на 16 март 2023 година, след като била установена неговата съпричастност към извършена в същия ден телефонна измама.

47-годишен мъж ще бъде съден по обвинителен акт на Районна прокуратура – Варна за участието му две измами, при които на възрастни жени са нанесени имотни щети след въвеждане в заблуждение. Д.К беше предаден на съд за това, че в съучастие като помагач, подпомогнал неустановено по делото лице (действало като извършител), с цел да набави за себе си и за съучастника си имотна облага, умишлено улеснил извършването на измама – престъпление по чл.209, ал. 1, във връзка с чл. 20, ал. 4, във връзка с ал. 1, във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК. Мъжът е изиграл ролята на „муле“ в измамната схема.

Д.К. бил задържан на 16 март 2023 година, след като била установена неговата съпричастност към извършена в същия ден телефонна измама. Установено било, че той взел пари, хвърлени през терасата от възрастна жена, като сумата трябвало да бъде занесена в Румъния. Деянието останало недовършено и парите били намерени и иззети от мъжа при ареста му. Сумата възлизала на 10 831,72 лева, като освен нея имало и златни накити, които жената хвърлила.

В хода на разследването на случая станало ясно, че 47-годишният обвиняем участвал със същата задача в друга измама, извършена на 14 март 2023 година. Тогава мъжът занесъл и оставил в Румъния сума в размер около 7900 лева, които взел лично от възрастна жена. Д.К. се срещнал с нея и без да знае конкретния повод за предаването на парите, ги взел и изпълнил уговорката, която имал с неустановения си съучастник.

И в двата случая потърпевши били възрастни жени – на 75 г. и на 76 г. Те били въведени в заблуждение при разговор по телефона с непознат мъж, че помагат на органите на МВР за залавянето на телефонни измамници. Жените повярвали, че като се включат в схемата и предадат спестяванията си, ще дадат възможност на полицаи да заловят измамниците.

Обвиняемият не е известен на органите на реда и до момента не е бил осъждан. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане в Районния съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години.