Все още търсят шофьори за градския транспорт във Варна

Мисия Варна

27-11-2023, 10:36

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Бракуват старите автобуси.

Все още има недостиг на шофьори за автобусите от градския транспорт във Варна, съобщи пред Радио Варна Николай Антонов, изпълнителен директор на "Градски транспорт"- Варна. В момента близо 350 са водачите на автобуси и тролеи по варненските пътища, което със 70 по-малко от оптималната бройка, необходима за тяхната работа, каза Антонов. Колкото дойдат, толкова се пенсионират, допълни той. Основната заплата на шофьор от градския транспорт във Варна е 1 500 лв. 

60 нови електробуса и 85 превозни средства "Соларис", също част от новия автопарк във Варна, ще подменят всички стари автобуси в града. Няма да има повече от старите автобуси по линиите, категоричен е Николай Антонов. Превозните средства, 60 на брой, ще бъдат сне.ти от експлоатация и бракувани. Билетната им система вече е поставена в новите возила, каза още той.

Батериите на електрическите превозни средства трябва да издържат през целия дневен маршрут, а идеята е батерията цял ден да може да работи и вечер да се зарежда, поясни Младен Иванов, директор на Общинското предприятие "Паркинги и синя зона". При електробусите не може да се позволи енергията да падне до нула, минималните проценти са 20, каза още той. 

Припомняме, че в края на миналата седмица новите 60 електробуса и зарядните станции за бавно зареждане бяха представени на официална церемония.