Освободиха танкера Central Park, в чийто екипаж има двама българи

Новините

27-11-2023, 10:04

Снимка:

БТА/АП

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Плавателният съд е малък танкер за химикали, който се управлява от Zodiac Maritime Ltd, международна компания за управление на кораби със седалище в Лондон, собственост на израелското семейство на Еял Офер.

Танкерът Central Park, който беше отвлечен от неизвестни лица в неделя сутринта и сред чиито моряци в екипажа има двама българи, вече е в безопасност.
Американски военен кораб е отговорил на сигнал за помощ от търговския танкер в Аденския залив и корабът е бил освободен, съобщава Ройтерс" като се позоваха на представители на американските власти. Плавателният съд беше отвлечен от въоръжени лица. Американските власти не са идентифицирали нападателите. Компанията, която е собственик на кораба, е потвърдила, че освободеният танкер е наистина Central Park. 

"Гардиън" съобщaва, че един от американските служители, говорещ при условие за анонимност заяви, че военният кораб USS Mason се е отзовал на сигнала за бедствие и танкерът вече е свободен.

Инцидентът е последният от поредицата нападения във водите на Близкия изток след избухването на войната между Израел и Хамас на 7 октомври.

Той последва завземането на свързан с Израел товарен кораб - Galaxy Leader, от йеменските хути, съюзници на Иран, в южната част на Червено море миналата седмица. Групировката, която също така изстреля балистични ракети и въоръжени безпилотни самолети по Израел, обеща да атакува още израелски кораби.

Central Park - малък танкер за химикали, се управлява от Zodiac Maritime Ltd, международна компания за управление на кораби със седалище в Лондон, собственост на израелското семейство на Еял Офер. Плавателният съд, плаващ под либерийски флаг, е собственост на Clumvez Shipping Inc, сочат данни на London Stock Exchange G

Компанията Zodiac Maritime посочи в изявление, че танкерът е участвал в предполагаем инцидент, свързан с пиратство, докато е преминавал през международни води, на около 54 морски мили от бреговете на Сомалия. Фосфорната киселина се използва предимно за производство на торове, отбелязва Ройтерс. "Нашият приоритет е безопасността на нашите 22 членове на екипажа на борда. Управлявляваният от турски капитан кораб има многонационален екипаж, състоящ се руски, виетнамски, български, индийски, грузински и филипински граждани", се допълва в изявлението.