Във Варненско оборудват „кризисни стаи“, приютяващи бедстващи хора

Животът

24-11-2023, 17:17

Снимка:

АПИ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През отминалата буря на тел.112 са били приети 1734 обаждания за възникнали проблеми и нужда от помощ за цялата Варненска област.

На разширено заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия бяха обсъдени докладите за подготовката на институции, ведомства и организации, отговорни и компетентни за действия при извънредни и кризисни ситуации.

РД „ПБЗН“ докладва чрез комисар Тихомир Тотев, че съставът на дирекцията е екипиран за работа при зимни условия. Проигран реално в отминалата буря е бил и планът за екстрено събиране на състава при усложнени условия. От наличните верижни машини една е била оставена в община Аксаково, а останалите са разпределени в райони от областта. Дирекцията има 8 служби на територията на Варненска област и всяка една от тях разполага с  високопроходим автомобил.

Комисар Тотев подчерта, че от особено голяма значение е всяка една община да има подготвена „кризисна“ стая, оборудвана с техника, мебели, одеала и др., в които ако се наложи да бъдат приютени бедстващи хора.

Комисар Тотев обобщи и критичните изказвания на представители на общините от областта, в това число и на РД „ПБЗН“, свързани с комуникацията с „Пътища и мостове“ ЕООД по време на отминалата буря. Всички намират, че като фирма, която е призвана да ремонтира и поддържа пътища, пътни съоръжения, градски комуникации и инфраструктурите около тях, „Пътища и мостове“ не са реагирали адекватно на възникналата тежка обстановка, не е била осигурена достатъчно техника по най-засегнатите от бурята „Фредерик“ пътища в областта.

Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР Варна докладва, че са разработени всички варианти за действия на служителите при усложнена пътна обстановка. Според представителя на Пътна полиция 3 са най-критичните пътни участъци в областта – Аспарухов мост, пътят Варна - Добрич и пътя Кичево – Оброчище и за обезпечаване на сигурността на движението по тях при тежки метеорологични условия е необходимо координиране на няколко институции и ведомства. Нещо повече. От изключително значение за критичните часове е вземането на навременно решение за затваряне на пътища и то със задължително условие този акт да бъде обозначен с пътна сигнализация. Такива обозначения ще спират навреме тежкотоварните автомобили, които обичайно създават затруднения при заснежени пътища и ще позволи на служителите на Пътна полиция да вземат адекватни мерки срещу нарушителите.

Както „Охранителна полиция“, така и състава на „Гранична полиция“ имат готови планове за действия при усложнена обстановка. „Гранична полиция“ и ВМС разполагат с високопроходима техника, с която могат да съдействат при извънредни обстоятелства, а ВМС могат да предоставят по необходимост и военен хеликоптер.

Директорът на РЗИ – Варна – проф.д-р Цонко Паунов докладва, че всички болнични и здравни заведения са готови да работят при тежки зимни условия. Осигурено е гориво, медикаменти и храна. Той препоръча в по-големите общини, да се обособят в кметствата стаи, в които да бъдат приютявани бедстващи хора.

Аварийно спасителна група е създадена и към ЦСМП във Варна. Там имат готовност да работят при усложнена зимна обстановка. Проверени са агрегатите на болниците. Осигурено е аварийно захранване на Спешния център, гарантиран е и кризисен резерв от лекарства и медикаменти, а екипите на Спешния център са обучени да работят при усложнена зимна обстановка.

Пристанище Варна, което е в готовност да работи при зимни условия може да осигури тежка почистваща техника на три общини – Девня, Белослав и Суворов.

Инж. Десислава Димитрова – началник на РЦ „112“ информира, че през отминалата буря на тел.112 са били приети 1734 обаждания за възникнали проблеми и нужда от помощ за цялата Варненска област. Предстои разкриването на работна станция 112 и в Областна администрация – Варна.

„Напоителни системи“ АД съобщиха на разширеното заседание, че  всички наблюдавани в областта реки, язовири и дерета на под непрекъснат контрол и до настоящия момент няма отклонения от наблюдаваните показатели. Контролират се дори частните язовири.

ВиК също са готови да работят при зимни условия, стига да не ги застигат проблеми с електрозахранването, което за тях означава спирате на помпените съоръжения.

Най-очакван бе докладът на Електроразпределение СЕВЕР- АД, които информираха, че през отминалата буря най-масови и тежки са били пораженията на съоръженията /стълбове/ „средно напрежение“. Тези дни екипи на  центъра изправят повалените стълбове. В предходната неделя, още сутринта 65 населени места са останали без ток и само благодарение на бързата реакция и работа на екипите, до вечерта сам 9 селища са били без електрозахранване, като екипите се разпределят съобразно направленията на авариите – средно или  ниско напрежение.

Три електропровода са били пострадали пред отминалата буря, докладваха от Мрежовия Експлоатационен район, като основните проблеми са били на територията на Суворово и Ветрино, където е имало сериозно обледяване на електропреносната мрежа.

Д-р Ирена Радева – началник на РУО – Варна информира, че всички образователни институции в областта имат готовност да работят при усложнени зимни условия .В  94% от учебните заведения в областта има присъствие на медицинско лице. Навсякъде имат готовност и да преминат в режим на дистанционно обучение.

Всички присъстващи на заседанието институции са категорични, че е необходима изключително добра координация между структурите, които имат отношение със зимното поддържане на пътищата, важно е актуализирането на комуникационните канали и инструменти за по-адекватни и бързи връзки между институции, фирми, ведомства и организации, които са на терен при усложнена зимна обстановка, както и за предоставяне на навременна информация за действията по предотвратяване на щети, поражения или пострадали или бедстващи хора.