64 машини ще чистят снега по републиканските пътища във Варненско

Животът

24-11-2023, 13:49

Снимка:

АПИ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всички 12 общини от област Варна докладваха затова, че училищата, здравните и болничните заведения имат осигурено гориво за предстоящия зимен сезон.

Осигурени са 64 машини за поддържане и почистване на пътищата от републиканската пътна мрежа в област Варна. Само за Автомагистрала „Хемус“ машините са 25. Това стана ясно на разширено заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия, съобщиха от Областна администрация.

Все още не са монтирани снегозащитни съоръжения по пътищата и това създава условия за снегонавявания, съобщи Директорът на Областно пътно управление Варна Явор Пасев.

ОПУ – Варна ще изиска повече почистващи машини за общините Аксаково, Суворово, Вълчи дол и Провадия.

Пасев е обсъдил с ръководителя на РПУ – Аксаково традиционно възникващия проблем в един от най-критичните пътни участъци в областта – т.нар. Баир Баши. ОПУ – Варна настоява при възникване на усложнена зимна обстановка по навреме да се спират тежкотоварните автомобили, които често аварират на този път, предизвикват мащабни задръствания и бедстващи автомобили на пътя.

Без такива договори за предстоящия зимен сезон все още са общините Бяла Ветрино и Суворово, а в Провадия вече е започнала процедурата за обявяване на обществена поръчка за снегопочистваща техника.

В община Варна сключени договори за такава техника има за км. Аспарухово, за с. Константиново и Звездица. За останалите 4 района предстои да бъде обявена обществена поръчка.

Всички общини имат налична своя снегопочистваща техника, Някои от тях като Ветрино, Долни чифлик, Дългопол и Провадия имат високопроходими автомобили, снегорини, опесъчаващи автомобили и др. тежка техника, необходима за поддържането на зимните пътища. При усложнена зимна обстановка в снегопочистването на община Девня се включват и Агрополихим, Солвей соди и Ескана. Всички общини от областта са осигурили и необходимите за зимния сезон инертни материали – пясък, луга и др.

Всички 12 общини от област Варна докладваха затова, че училищата, здравните и болничните заведения имат осигурено гориво за предстоящия зимен сезон. Гарантирани са и лекарствени средства и медикаменти, стоки от първа необходимост.

В докладите на общинските щабове за действие при бедствия /без този във Варна/ се открои общ проблем, свързан с комуникацията с електроразпределителното дружество и връзката с обявените от него дежурни телефони.

В заседанието на областния щаб освен кметовете на общини и техните представители, участие с доклади за анализ на действията по време на отминалото бедствие, както и готовността за зимния сезон представиха 25 институции, ведомства и организации, отговорни и компетентни за действия при извънредни и кризисни ситуации. Сред тях - директорът на ОПУ – Варна, директорът на РД“ПБЗН“ – Варна, представител на ОД МВР-Варна, на сектор „Пътна полиция“, ГПУ – Варна, представител на ВМС, на дирекция „Морска администрация“, на ГД “Аварийно-спасителна дейност“, на РЗИ, на ЦСМП, на РЦ-112, Напоителни системи“ ЕАД – клон Черно море“, ВиК – Варна, Електроразпределение СЕВЕР – АД, представител на Басейнова дирекция „Черноморски район“, РИОСВ – Варна,, на „Пристанище Варна ЕАД“, Летище Варна,, началника на РУО – Варна, и др.