Премиерата на "Летящият холандец" открива тази вечер Коледния музикален фестивал във Варна

Варна Лайф

24-11-2023, 12:37

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Диригент постановчик е Светослав Борисов, а режисьор Вера Немирова.

С премиерата на "Летящият холандец" от Рихард Вагнер тази вечер от 19:00 часа на Основната сцена на Държавна опера Варна се открива XXIV Коледен музикален фестивал.

Диригент постановчик е Светослав Борисов, а режисьор Вера Немирова. В премиерния спектакъл на сцената ще излязат солистите на Държавна опера Варна Деян Вачков, Гео Чобанов, Евгений Станимиров, Линка Стоянова, Димитринка Райчева, Валерий Георгиев, Мартин Илиев, Калина Жекова, Силвия Ангелова, Артьом Арутюнов, Рейналдо Дроз и гостите София Солови от Украйна и Марсел Бакони от Унгария.

Изтъкнатата оперна режисьорка Вера Немирова поставя това заглавие в Магдебург, Германия през 2017 г., но варненската версия надгражда предишната постановка с нов екип, нови внушения, доразвити образи и актуализирани костюми и сценография. Вера Немирова разполага в днешната действителност призрачната история за зловещо проклятие, което може да бъде победено само от истинската любов. В сюжета за саможертвата на моряшката дъщеря Сента, която носи покой за душата на осъдения да броди между живота и смъртта Холандец, са вплетени промените в битието ни след пандемията, дигитализацията на съвременното общество и селфи-културата.

„Сента търси истинска любов и дълбоки взаимни чуства, а това е съпроводено и от желанието да избяга от света, в който живее. Тя се чуства чужда на този свят без съдържание, банален и повърхностен. Жадува за живот и страст, но „вътрешно“, далече от външната показност. Холандеца е фигура с драматична и мистична биография, разкъсван между различни светове и култури, „матадор“ в борба с природните стихии. Приказността и мистиката на образа обаче са съпроводени и от адаптивните качества на една силно манипулативна личност. Смачканата и похабена булчинската рокля, която той носи като подарък със себе си, разказва за многократните спирки, които е направила. Самият Вагнер казва, че Холандеца е особена смесица от образите на Вечния евреин и Одисей“, обяснява Вера Немирова.


Нейния разказ допълва художничката Павлина Ойстерхус, която е работила и върху постановката на «Летящият холандец» в Магдебург: «Една от важните за мен теми са новите работни взаимоотношения след ковид и как те рефлектират в обществото. Имаме две огромни работни групи – моряците, които работят на палубата и укротяват бурята и шивачките, които шият и очакват моряците да се върнат. По времето на Вагнер трудолюбието и прилежността са били атестат за човешки добродетели, но в днешно време тези качества не са достатъчни. Постпандемичните условия засилиха отчуждението и самотата, макар че се увеличи общуването в социалните мрежи. В нашата постановка някои от шивачките вероятно вече работят в хоум офис, носят готовата продукция веднъж седмично, очевидно са дигитално активни“.

Вълнуваща режисура, отличен солистичен състав и умело водене на оркестъра от Светослав Борисов, номиниран съвсем наскоро за диригент на годината в Германия – всичко това обещава вълнуваща среща с „Летящият холандец“. С тази своя нова постановка Държавна опера Варна ще участва в поредното издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора на 26 ноември.

ЛЕТЯЩИЯТ ХОЛАНДЕЦ"


Опера от Рихард Вагнер

Диригент-постановчик Светослав Борисов

Режисьор Вера Немирова

Сценография Чавдар Чомаков (по Том Муш)

Костюмограф Павлина Ойстерхус

Мултимедия Димитър Иванов

Диригент на хора Надежда Маккюн

Стилова подготовка Курт Ридл

Действащи лица и изпълнители

ДАЛАНД, НОРВЕЖКИ МОРЯК - Гео Чобанов, Евгений Станимиров

СЕНТА, НЕГОВА ДЪЩЕРЯ - Димитринка Райчева, София Солови

ЕРИК, ЛОВЕЦ - Валерий Георгиев, Мартин Илиев

МАРИ, ДОЙКА НА СЕНТА - Калина Жекова, Силвия Ангелова

КОРМЧИЯ НА КОРАБА НА ДАЛАНД - Артьом Арутюнов, Рейналдо Дроз

ХОЛАНДЕЦА - Деян Вачков, Марсел Бакони

Оркестър и хор на Държавна опера Варна