Нова специалност бе представена във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

Животът

23-11-2023, 17:01

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През втория ден на симпозиума ще се проведе уъркшоп на тема „Генериране на проектни инициативи в интерес на развитие на способностите на силите“.

На 23 ноември 2023 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ заместник-началникът по учебната и научната част – капитан I ранг проф. д-р Калин Калинов, откри симпозиум на тема „Създаване на ново поколение военни симулатори с използване на числен анализ, изкуствен интелект, виртуална и добавена реалност“. Симпозиумът е финансиран по програма 7.1. „Научноизследователски дейности и проекти“, на Министерството на отбраната.

Събитието бе уважено от председателя на Българската морска камара – к.д.п. Александър Калчев, к.д.п. Валентин Енчев – директор на Дирекция „Морска администрация“ – Варна, к.д.п. Александър Борисов – управител на „Пилотска станция“ – Варна, и други представители на морската индустрия и висши учебни заведения, сред които – гости от Техническия университет – София, ПУ „Паисий Хилендарски“ и ВВВУ „Георги Бенковски“.

В рамките на симпозиума пред участниците и гостите бе представена новата специалност на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Симулаторно инженерство“, с приложение в изкуствения интелект, числения анализ на флуидите и създаването на модерни симулатори, бъдещи цели и възможности за обучение на специалисти във Въоръжените сили.
Началникът на „Научна секция“ – капитан І ранг проф. д-р Мирослав Цветков, запозна гостите с необходимостта от навигационен симулатор, използването на виртуална реалност, използването на изкуствен интелект за динамичните симулации. Обсъдиха се евентуални възможности за създаването на бъдещи симулатори.
Доц. Цветелина Велкова от варненската Алма матер, заедно с гл. ас. д-р Григор Николов от Център по хидро- и аеродинамика – Варна, към ИМСТЦХА – БАН, в качеството си на лектори на симпозиума изнесоха пред аудиторията презентация на тема „Обтичане на корпус на военен кораб със CFD. Използване на ИИ и интеграция в симулаторите“.

Доц. Стефан Билидеров, ас. Радостина Цаловска и ас. Георги Георгиев от ВВВУ „Георги Бенковски“ презентираха темата за безпилотните военни летателни апарати, мисиите и възможностите за интеграция в симулаторна среда, както и използването на изкуствен интелект.

Участниците в симпозиума – ас. д-р Димитър Гинчев от Техническия университет – София, и гл. ас. Стефан Ставрев от ПУ „Паисий Хилендарски“ разгледаха темата за създаването на симулатори на танк, преносим зенитно-ракетен комплекс и други оръжия във виртуална среда. Също и използване на технологии за следене на погледа като оценителен инструмент.

По време на мероприятието участие взеха и д-р Петър Петров от фирма „Навел“ ООД, инж. Станимир Начев от „Аеровижън“ ЕООД, г-жа Лора Георгиева, мениджър „Бизнесразвитие“ в Гражданско-военния орган на НАТО за стимулиране на иновации в отбраната (DIANA).

Бяха представени демонстрациите: симулация на самолетоносач клас Nimitz – с кацане и излитане на самолет във виртуална реалност; демонстрация на собствено разработен навигационен симулатор във виртуална реалност; демонстрация на летателен симулатор във виртуална реалност. И не на последно място – създаване на компютърен симулатор за симулация на бронирани машини в Unreal.

През втория ден на симпозиума ще се проведе уъркшоп на тема „Генериране на проектни инициативи в интерес на развитие на способностите на силите“.