Варненски търговци стягат протест

Животът

23-11-2023, 12:26

Снимка:

Пазари

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те недоволстват срещу 10% увеличение на наемите на общинските пазари във Варна.

Търговци от варненския Централен пазар събраха подписка и обявиха протест срещу 10-процентно увеличение на наемите. Увеличението е за всички общински пазари, но срещу него се обявиха само търговци от Централния. От миналия петък служители на общинското предприятие „Пазари“ ЕАД са започнали да информират търговците, че наемите им се увеличават с 10 процента. До 1 декември т.г. трябва да подпишат анекс към договорите си, за да приемат новите условия. Новата наемна цена влиза в сила от 1 януари 2024 г.

Част от търговците обаче не са съгласни с увеличението и са поставили на щандовете си табелки с надпис „Протест срещу поредните 10 % покачване на наемите“ и са събрали подписка с близо 160 подписа. Те се интересуват какви са мерките на предприятието за намаляване на разходите, ще има ли съкращения на персонала в „Пазари“ ЕАД, където по думите на протестиращите, от 10 години не е имало никакво редуциране. Искат и среща с ръководството на общинското предприятие, като подписката внасят освен до него и до кмета на Община Варна и до варненския Общински съвет.

За Радио Варна наематели споделиха, че условията, в които работят, не отговарят на цените на наемите, които плащат. Наемите в момента са по 700 – 800 лева, а на магазините за търговия с риба над 1000 лева. По-високите наеми неминуемо ще доведат и до по-високи цени на стоките, коментират потърпевшите. Ако нещо се развали или счупи се поправя за сметка на търговеца, а не на „Пазари“ ЕАД, както би трябвало да бъде, разказаха търговци с над 30–годишен стаж на Централния пазар.