ВВМУ и Морският университет в Гдиня разширяват сътрудничеството си

Животът

22-11-2023, 16:43

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Коментирана бе и темата за създаване на консорциум от европейски морски университети.

Меморандум за сътрудничество подписаха началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и ректорът на Морския университет в Гдиня, Полша – проф. д-р Адам Вейнтрит. Двете висши училища имат колаборация още от 2018 г., а с подписването на документа на 21 ноември 2023 г. се разширяват общите проекти както в научноизследователската, така и в преподавателската област. Обхватът на сътрудничеството включва обмен на изследователи, провеждане на съвместни изследователски проекти, преподаване, обмен на научни трудове и учебни материали, организиране на докторантури и съвместно участие в симпозиуми и конференции.

По време на срещата се обсъди и разширяване на дейностите по програмата за студентска мобилност „Еразъм+“. Коментирана бе и темата за създаване на консорциум от европейски морски университети.

В разговорите участваха още: проф. д-р инж. Томаш Тарасюк, заместник-ректор по сътрудничество и развитие; д-р Дариуш Барбуха, заместник-ректор по науката; д-р Самбор Гузе, проф. УМГ, зам.-ректор по обучението; д-р инж. Мирослав Чеховски, проф. UMG, заместник-ректор по студентските въпроси.