Търсят решение на проблема с учениците от наводнено варненско училище

Животът

22-11-2023, 16:33

Снимка:

Областна администрация Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Заради ВиК авария те бяха изведени от сградата на ОУ „Иван Вазов“.

Мерки за трайно разрешаване на проблема с учениците от варненското училище „Иван Вазов“ обсъдиха на работна среща областният управител Андрияна Андреева, началникът на РУО- Варна Ирена Радева и шефът на общинската дирекция “Образование  и младежки дейности“ Лилия Христова. Срещата бе незабавно организирана след писмо на родители, чиито деца учат в ОУ „Иван Вазов“ и които от края на септември след ВиК авария и наводнени класни стаи бяха изведени от учебното заведение.

„Децата от I ви до IV ти клас първоначално бяха настанени в сградата на Професионалната гимназия по електротехника. Сутрин учениците от няколко класа се събираха в салона за физическо възпитание и спорт, където провеждаха занятия по самоподготовка. Децата пишеха, учеха, рисуваха и творяха върху маси за тенис. След приключване на занятията, се придвижваха до сградата на общежитието към ПГЕ, където обядваха. В 13.30 се връщаха в основната сграда на ПГЕ, където  им  бяха осигурени класни стаи за провеждане на учебните часове от задължителната подготовка. Класните стаи се намират на 4ти етаж. Децата са принудени ежедневно да правят това „упражнение“ по носене на 10-килограмови раници, преход от едната в другата сграда, за да имат някакъв учебен процес. Поради невъзможността на ПГЕ да поеме всички ученици, децата от III а и III б клас от три седмици са настанени в Пенсионерския клуб на квартала, който представлява една дървена барака. Децата от двата класа провеждат заниманията си заедно в едно помещение. Учениците от  IV а и IV б клас, са настанени в сградата на Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „ Николай Хайтов“. Учениците от пенсионерският клуб и тези от ПГГСД, в 13.30 си вземат раниците и ходят до сградата на ПГЕ, за да продължат с учебните занятия“, пишат родителите.  

На срещата в Областна администрация бе решено от 27 ноември ичениците от 3 А и 3 Б клас да бъдат изведени от пенсионерския клуб на квартала и да бъдат настанени в Професионалната гимназия по електротехника. Паралелно с това се работи с перспектива за втория учебен срок. Тогава учениците могат да бъдат преместени в ЦСОП / бившето СУПЦ/, където се извършват ремонти дейности на четвъртия етаж. Там ще се осигури отделен вход и подход към сградата. Предприети са действия и за трайно решаване на проблема чрез предоставяне на терен за построяването на нова сграда за ОУ „Иван Вазов“.