Кампанията „Децата и наркотиците: истина и легенди“ в ОУ „Ангел Кънчев“

Животът

22-11-2023, 15:26

Снимка:

ОУ „Ангел Кънчев“

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Седмокласниците бяха силно повлияни от кадри, онагледяващи физическата трансформация на наркозависими.

Образователната инициатива на Варненския апелативен съд „Децата и наркотиците: истина и легенди“ тръгна на есенно-зимна обиколка в училищата.

Първите ни домакини бяха над 70 седмокласници от ОУ „Ангел Кънчев“. Пред тях наказателният съдия Светослава Колева представи въздействието на наркотиците от гледна точка на практиката си зад съдийската банка, а Валентин Русимов от Сдружение „Отвори очи“ – погледа на момче, „минало през ада на зависимостта“. Към двамата се присъедини Мария Зафирова, която разказа за своята продължаваща вече близо година битка със синтетичните наркотици. 

„6 години бях зависим, от 3 години съм „чист“. Уроците, които научих по изминатия път, искам да споделя с младите хора, за да им помогна да не допускат моите грешки и да им спестим нещастието. Когато животът ви срещне с наркотиците, единственият верен и животоспасяващ отговор е „НЕ“, увери Валентин.

Именно на пръв поглед безобидният първи път често е коварен, единодушни бяха лекторите. Защото постигнатият ефект се превръща в цел на всяка следваща употреба. Само че организмът неусетно привиква и иска все по-високи дози.

Илюзорното усещане за значимост, щастие и пълноценност трае само в рамките на ефекта от опиата, допълни съдия Колева. Но за да го постигнеш, са нужни дози и средства. От дребните кражби вкъщи човек бързо се спуска по спиралата надолу до тежките криминални деяния. „Широкият спектър на наркосвързаните престъпления неминуемо ще ви сблъска с правоохранителните органи. Не го допускайте! Съдилищата наказват строго неизбежните престъпления: държане, отглеждане, разпространение на високорискови вещества, шофиране след употребата им, контрабанда на дрога и прекурсори“, изброи юристът.

„Митовете „марихуаната не пристрастява“ или „ще вземам, за да съм готин, успешен, приет от приятелите си“ са твърде далеч от истината“, каза съдията от Наказателното отделение на Варненския апелативен съд. А Валентин добави: „невярна е и легендата, че всички го правят. Напротив! Всеки сам прави избора си, така че решението е ваше“. По думите на съдия Светослава Колева, погрешно се смята, че дилърите са от маргинални семейства. „Често разглеждаме дела, в които разпространители са младежи от отлични семейства, гимназии и университети. Стигнали са обаче до това да станат част от престъпна мрежа, генерираща огромни печалби, но за тяхна сметка. Защото в мига, когато един разпространител бъде задържан в ареста, моментално е заменян с друг. А замененият губи всичко – живота, семейството, работата, приятелите, себе си“.

Мария Зафирова също описа значението на социалната среда. „Попаднах сред хора, които произвеждаха метаамфетамини. Мислех, че ми дават, защото са ми приятели. Впоследствие се оказа, че целта е била съвсем друга – склоняване към проституция.“

Лекторите обясниха опасностите от смесването на неясни вещества. Хероинът на пазара не е чист, в него дори слагат смлени тухли, посочи Валентин. „Дозата няма етикет, описание или инструкция.“ А съдия Колева разказа за скорошно дело на жена, пласирала силно упойващия алфа-метилфентанил. От тази субстанция наскоро във Варна загинаха хора.

Седмокласниците бяха силно повлияни от кадри, онагледяващи физическата трансформация на наркозависими.

„Близо 3 години мечтаех да си върна свободата, не пропилявайте вашата!“, посъветва в заключение Валентин учениците от ОУ „Ангел Кънчев“.

А съдия Колева призова: „При нужда потърсете помощ, но и не отказвайте помощ. Не обръщайте гръб на човек, попаднал в капана.“ 

Образователната кампания „Децата и наркотиците: истина и легенди“ продължава в училища във Варна, Приселци, Девня и Белослав. Апелативният съд благодари за отклика на Сдружение „Отвори очи“, на  Православния център за духовно обгрижване на наркозависими, както и на Регионалното управление на образованието във Варна - за популяризирането на информацията за инициативата.