Предвиждат повече снегопочистваща техника по проблемните участъци в областта

Животът

22-11-2023, 13:17

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Явор Пасев от Областното пътно управление с равносметка след стихията и информация за зимната подготовка.

89 снегопочистващи машини са предвидени за справяне със зимната обстановка в областта. При нужда ще бъде осигурена и допълнителна техника, съобщи за Радио Варна Явор Пасев, директор на Областното пътно управление. 25 машини ще бъдат разпределени в два пункта - Тополи и Провадия. За цялата пътна мрежа ще бъдат осигурени над 500 тона сол, над хиляда тона пясък и над 11 тона химически материали, каза още Пасев.

Около 40-50 % от наличната техника е била насочена в критичните точки по време на ураганните ветрове в областта, затова някои места са останали с по-малко машини за почистване, посочи Пасев. 

Предвижда се полагането на снегозащитни огради на един от най-проблемните участъци - Баир Баши. Този път фирмата не успя да ги монтира навреме, а участъкът е много проблемен заради силните ветрове, които затрудняват снегопочистването, допълни той. 

Явор Пасев съобщи още, че предстои разговор с представители на снегопочистващата фирма. Целта е да се засили наличната техника по проблемните участъци в областта. До края на седмицата ще се състои среща с фирмата-изпълнител, с която ще анализират щетите от урагана и проблемните в неделния ден. Трябва да уточним какво допълнително трябва да се направи, за да сме подготвени за зимните моменти, поясни Пасев.

Той благодари на Тихомир Тотев, началник на Регионалната служба по безопасност и защита на населението във Варна, както и на всички кметове за съвместната дейност и бързата реакция по време на извънредната ситуация в региона.