Експерт за проблема с похитения кораб: Трябва да се предприемат действия на национално ниво

Новините

21-11-2023, 12:10

Снимка:

Marine Traffic.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Все още не са обявени исканията на хората, похитили кораба, но те потвърждават, че са привърженици на борбата срещу израелската държава.

Проблемът с похитения кораб "Галакси Лийдър" има две страни. Това коментира за Радио Варна капитан Димитър Димитров - председател на Асоциацията на морските капитани. Едната е свързана с конкретните действия за спасяването на отвлечените хора. Тези действия са изключително дипломатически. От другата страна са превантивните действия за всички, които преминават през този район, който е един от най-натоварените райони в световното корабоплаване. Във всеки един момент от там минават и други кораби. Там най-вероятно са и други колеги, коментира капитан Димитров.

Експертът, в качеството си на представител на европейска неправителствена организация, ще помоли европейските институции да изпратят военни мисии, за да могат да контролират района, съобщи още той. Капитан Димитров подчерта, че решението на проблема е въпрос на предприемане на действия от съответните държави и институции. Трябва да се предприемат действия на национално ниво, категоричен е той. 

Все още не са обявени исканията на хората, похитили кораба, но те потвърждават, че са привърженици на борбата срещу израелската държава. Тук исканията не са за откуп, тук става дума за политика, но сами разбирате, че не може един кораб да бъде решение на една цяла война, посочи Димитров. 

Той изрази надежда, че похитителите ще постъпят хуманно с хората на борда. Собственикът на кораба при всички случаи ще преговаря с похитителите, каза още Димитров. 

Екипажът на "Galaxy Leader" се състои от хора от различни държави, всяка една от които трябва да предприеме необходимите действия, допълни той.