13 години затвор за убийството на жена в Провадийско

Крими

20-11-2023, 18:38

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

25-годишният Адем И. трябва да заплати 300 000 лв. – обезщетение за неимуществени вреди на двамата наследници на починалата – граждански ищци.

Варненският апелативен съд отмени частично присъда на Варненския окръжен съд, като призна за виновен подсъдим в това, че умишлено е умъртвил жена по особено мъчителен начин. Престъплението е извършено в провадийското село Черноок на 8 ноември 2022 г. Горната инстанция увеличи с 1 година определеното наказание – на 13 години лишаване от свобода. 25-годишният Адем И. трябва да заплати 300 хиляди лв. – обезщетение за неимуществени вреди на двамата наследници на починалата – граждански ищци.

Подсъдимият живеел в къща в с. Черноок със свои роднини, за които се грижел. За да осигури средства, работел  в чужбина. През това време в стаята му имало камера за видеонаблюдение. Записите виждал на мобилния си телефон. Един ден забелязал, че жена рови из вещите му. Разпознал стринка си Елфуда И. При завръщането си установил, че липсват между 2 и 3 хиляди лв., които с баба си спестявали за ремонт на къщата. Показал клип от записа на роднини, които потвърдили, че това е Елфуда. Стринката отрекла да е взимала пари. Късно вечерта мъжът отишъл в дома й. Изтръгнал видеокамерите от подходите към къщата. Жената забелязала това на телефона си. Събудила съпруга си и се обадила на телефон 112. Излязла да огледа, а подсъдимият й нанесъл няколко удара със сгъваем нож. 50-годишната жена разпознала в нападателя племенника си. Преди да почине, казала това на мъжа си.

Окръжният съд е признал подсъдимия за виновен в убийство, но го е оправдал по първоначално предявеното обвинение – то да е извършено по особено мъчителен начин. Съдебният акт бе протестиран и обжалван пред въззивната инстанция от прокуратурата и частните обвинители.

В съдебно заседание прокурорът припомни, че подсъдимият няма противообществени прояви, напротив – работи в чужбина, за да се грижи за баба си и чичо си, събрани са отлични данни за личността му. Затова и не е нужно увеличаване на наказанието. Частните обвинители обаче поискаха по-тежка санкция – 20 години или доживотен затвор. Мотивът е, че не става дума за случаен инцидент, а за планирано тежко престъпление.

Апелативният съд прецени, че деянието е извършено по особено мъчителен начин, което изисква постановяване на нова присъда. В мотивите към нея съдебният състав припомня, че според съдебната практика, признакът „особено мъчителен начин“ е налице, когато са причинени изключителни страдания на жертвата. В случая съдебномедицинската експертиза за аутопсията е установила 5 прободно-порезни наранявания в тялото на починалата. Смъртта не е настъпила веднага. Категорично може да се заключи, че  пострадалата е изпитвала силни болки и страдания, съзнавала е неизбежния си край и не е била в състояние да стори каквото и да било срещу това, т.е. смъртта й е била особено мъчителна. Като е приел противното, окръжният съд е допуснал нарушение на закона.

Добрите данни за личността на извършителя очертават многобройни смекчаващи вината обстоятелства. Така и най-лекото предвидено от закона наказание – от 15 до 20 години затвор – се явява несъразмерно тежко. Затова Апелативният съд определи наказание под най-ниския предел – в размер на 13  години.

Присъдата подлежи на касационен контрол от ВКС.