Благомир Коцев: Ще има обезщетение за близките на загиналата жена по време на урагана във Варна

Мисия Варна

20-11-2023, 12:54

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кметът добави, че Общината работи активно, за да окаже психологическа помощ на сина на жертвата. Той е разговарял с него още в неделя и го е уверил в пълната подкрепа от страна на Общината.

„Ще има обезщетение за близките на загиналата жена. Направихме обстоен разговор за това как Общината може да помогне на сина й. Има решение за еднократна финансова помощ, която да му бъде осигурена. Вероятно ще бъде записан и в Бюрото по труда, тъй като той е 20-годишен и има желание да се реализира“. Това заяви Благомир Коцев пред медиите сутринта в понеделник. Кметът добави, че Общината работи активно, за да окаже психологическа помощ на сина на жертвата. Той е разговарял с него още в неделя и го е уверил в пълната подкрепа от страна на Общината.

В отговор на въпрос за почистването на града вследствие на ураганната буря, Коцев каза, че приоритет е почистването на всички падащи предмети и опасни висящи клони в короните на дърветата. Много хора и служби са ангажирани да възстановят града, увери кметът. По думите му, остойностяването на щетите от бурята ще бъде направено до края на седмицата. Ако Общината не може да поеме разходите по възстановяването на града, тя ще поиска помощ от фонда за бедствия и аварии, добави Коцев.

В момента наблюдаваме ситуацията, бедственото положение вероятно ще остане до края на деня, обясни Коцев. Той припомни, че от съображения за безопасност, е въведено онлайн обучение за учениците от 1 до 12 клас. В нормален режим на работа остават детските градини и ясли, но със строг контрол за недопускане на децата на открито. 

Ще бъде извършен оглед за падащи предмети на територията и в околностите на училищата, а от утре очакванията са да бъде възстановен присъственият учебен процес. Четири училища – I ОУ „Св. Княз Борис I”, ОУ „Васил Друмев“, ОУ „Константин Арабаджиев“ и Професионална гимназия по текстил и моден дизайн, където щетите от бурята са по-сериозни, ще учат онлайн до 22 ноември, включително. 

Възстановява се енергоснабдяването и водоподаването в засегнатите райони, включително извън пределите на града. Всички екипи са концентрирани в почистването, за да може градът да бъдат подготвен за дъждовете и за зимния сезон, завърши Коцев. След 18:00 ч. кметът ще информира гражданите за решенията на оперативния щаб и учебния режим в общината утре. 

Именно тогава се събира оперативният щаб, за да изслуша доклада на аварийните служби за състоянието на образователната мрежа. Те трябва да осигурят безопасността на достъпа на ученици, учители персонал и родители до учебната инфраструктура.

Между 7 ч. и 11,30 ч. кметът проведе поредица от текущи срещи с различни звена и органи, извършващи дейности по възстановяване на щетите и нормализиране на ситуацията във Варна. На терен вече са екипите за опис и оценка на щетите. Вероятно в утрешния ден Общината ще може да съобщи индикативна стойност на материалните поражения вследствие на урагана.