Обявиха бедствено положение в Община Варна

Мисия Варна

19-11-2023, 09:20

Снимка:

Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Налице са условия, които застрашават живота и здравето на гражданите, поради което от общинската администрация призовават хората да останат по домовете си и днес.

Община Варна обяви бедствено положение, във връзка с извънредно силния ураганен вятър и валежи и рязко влошилите се метеорологични условия на територията на Общината, както и опасността за здравето и живота на гражданите ураганния вятър. Това обяви в своя заповед малко след 2 часа през нощта в неделя кметът Благомир Коцев.

43-годишна жена загина, затисната от откършил се клон на дърво от ураганния вятър, съобщиха от варненската полиция. Трагичният инцидент е станал на метри от сградата на Районния съд, в странична улица, сигнал за тежката злополука е подаден към 21,15 часа. 

Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета са блокирали ключови пътни артерии, разрушили са инфраструктура и са нанесли щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, силно затруднено е свободното придвижване. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината.

Налице са условия, които застрашават живота и здравето на гражданите, поради което от общинската администрация призовават хората да останат по домовете си и днес.

Свикан е кризисен щаб, който да оцени щетите и да предприеме незабавни мерки за връщане на града към нормален ритъм, съобщи още кметът Благомир Коцев.

Започнало е разчистване на главни булеварди във Варна, установи проверка на Радио Варна. Някои автобуси на градския транспорт се движат, макар и с нарушено разписание. Има много слабо движение и на коли в района на главните булеварди. В Морската градина има много паднали дървета и клони.

Ограничено е движението по път III-2902 Аксаковска панорама - Кичево Ограничено е движението по път III-2902 Аксаковска панорама - Кичево поради влошени зимни условия.

Точно в 8.00 часа е свикан Оперативния кризисен щаб на общината. Очаквайте подробности за обстановката в града.