Експерти: Необходими са регулации за използването на изкуствения интелект

Животът

18-11-2023, 08:15

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Опасността идва от това да не се използва от хора, които не са наясно какво представлява и какви са рисковете при прилагането му.

Необходими са регулации за прилагането на изкуствения интелект (ИИ), коментираха пред журналисти трима от лекторите на 7-ото издание на европейския форум за технологии и иновации Innowave Summit във Варна, предаде БТА.

Мариус Генеа от Румъния - сериен предприемач и бизнес ангел с успешни инвестиции в много страни от Централна и Източна Европа и председател на Румънската асоциация на онлайн магазини, посочи, че изкуственият интелект може да помогне много за развитието на различните бизнеси. По думите му опасността идва от това да не се използва от хора, които не са наясно какво представлява и какви са рисковете при прилагането му. Според Генеа проблем е и фактът, че инвестициите за правилното разработване на изкуствения интелект са много сериозни.

Във Великобритания ИИ се използва дори в класните стаи за обучението на децата, допълни Дейл Хоуърд, бизнес ментор. Той подчерта, че изкуственият интелект вече се ползва и в ежедневието от хората, като им помага да използват апликации, които до момента са били невъзможни. Както с всяка технология, и за него има риск да се прилага злонамерено, допълни Хоуърд. Според него това е причината в момента във Великобритания да се обсъждат правила за използването на ИИ, включително и за подобряването на бизнес средата. 

Алекс Данченко, съосновател и главен оперативен директор на Yespo omnichannel CDP и Stripo, коментира, че изкуственият интелект навлиза все по-сериозно и е важно той да бъде регулиран по същия начин, както Европа използва Европейския регламент за защита на личните данни (GDPR) за защита на данните на клиентите. Данченко не изключва злоупотреби с ИИ, но акцентира върху това, че в момента това е голямо поле за развитие и иновации. Той уточни, че в тяхната компания ИИ се използва за персонализиране на маркетинга. По думите на Данченко повечето съвременни бизнеси могат да се възползват от възможностите на изкуствения интелект, стига своевременно да бъдат въведени регулациите, които да сведат рисковете до минимум.