Драматургът Сашо Димоски: „Свръхчовек“ се възприема в по-голяма степен емоционално, отколкото рационално

Варна Лайф

17-11-2023, 18:23

Снимка:

Държавна опера - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На сцената зрителите ще видят земя, много вода, огромна луна и още пълни с психологическа символика елементи от впечатляващата сценография на Филип Коруновски.

Среща между постановъчния екип на спектакъла „Свръхчовек“ и представители на медиите се проведе часове преди предпремиерата в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна. В пресконференцията участваха директорката на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова, драматургът Сашо Димоски, режисьорът Васил Зафирчев, сценографът Филип Коруновски, артистичната директорка на театъра Веселина Михалкова и пиарката на ТМПЦ ВиолетаТончева.
 
Даниела Димова очерта границите на партньорството с творците от РС Македония, изрази удовлетворението си от съвместната продукция, която въвежда нова стилистика в творческата работа на Варненския театър и изтъкна, че текстът и постановката са създадени специално за варненска сцена. Сашо Димоски и Васил Зафирчев представиха концепцията на спектакъла, който си служи със средствата на постдраматичния театър, позовавайки се на философията на Ницше за Свръхчовека, в музикален паралел с „Пролетно тайнство“ на Стравински.
 
Сюжетът започва със сътворението на първите хора, преминава през всички основни архетипи и човешки грехове, за да стигне до момента, в който и последният човек убива душата си и се превръща единствено в консуматор, в част от матрицата на съвременното дигитално общество. На сцената зрителите ще видят земя, много вода, огромна луна и още пълни с психологическа символика елементи от впечатляващата сценография на Филип Коруновски. Ролите на телата, символизиращи рациото, се изпълняват от актьорите, а актрисите са в ролите на сенките, символи на душата и несъзнаваното.
 
Драматургът Сашо Димоски подчерта, че „Свръхчовек“ се възприема в по-голяма степен емоционално, отколкото рационално. За актьорите този тип игра е предизвикателство – тя изисква, освен артистична, и сериозна физическа подготовка. Режисьорът Васил Зафирчев изрази възхищението си от работата с артистите: „Това, което най-силно ме впечатли в колегите от Варненския театър, освен таланта, са тяхната отвореност, смелост и креативност. Много съм щастлив, че всички се справиха чудесно с различния тип театър и новата театрална естетика“.
 
„Преминахме през много теми, анализи и разсъждения, които оставиха дълбоки следи в съзнанието ни. Доверихме се напълно на Васил Зафирчев и се хвърлихме с амбиция в този прекрасен експеримент. В изкуството трябва да се правят смели крачки, а „Свръхчовек“ е точно това“, каза Веселина Михалкова. Свои мисли за репетиционния процес и очакванията си от постановката споделиха също Милена Кънева и Нейчо Петров.
 
Предпремиерата на „Свръхчовек“ предстои на 17 ноември, 19:00, Основна сцена, а с премиерата на 18 ноември, 19:00, Основна сцена, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ отбелязва Европейска нощ на театрите и началото на XIV Коледни театрални седмици – Варна 2023