Бързи присъди за трима мъже, държали и търгували с културно-исторически ценности

Крими

17-11-2023, 18:14

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те били арестувани в момент на сделка с антични монети, върхове на стрели и други археологически ценности.

Трима мъже се признаха за виновни за незаконно притежание и търговия с културно-исторически ценности. Те сключиха споразумение с прокуратурата, което Варненският окръжен съд одобри.  

Жителите на Добрич – 54-годишният Станьо С. и 32-годишният Димитър Д., които са баща и син, както и 47-годишният Ивелин С. от Варна били задържани на 11 декември миналата година, при операция срещу организираната престъпност. Те били арестувани в момент на сделка с антични монети, върхове на стрели и други археологически ценности. При претърсвания в домовете и автомобилите им били открити множество ценни предмети, както и металотърсачи. Незаконната дейност била извършвана в периода 11 април – 11 декември 2022 година.

За участието в престъпния сговор, държането на културно-исторически ценности, без да са идентифицирани и регистрирани по реда на Закона на културното наследство, Станьо С., Димитър Д. и Ивелин С. приеха да търпят наказание пробация за срок от 9 месеца. Това е наказанието и незаконното държане на металдетектори от бащата и сина. Пробационните мерки, които ще изпълняват са задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично, както срещи с пробационен служител за посочения срок. „Лишаване от свобода“ за срок от 11 месеца, чието изтърпяване се отлага с 3 години изпитателен срок е наказанието за Станьо и Димитър, предложили за отчуждаване и отчуждили археологически ценности. Същото наказание ще търпи и Ивелин С., за това че придобил от тях част от предметите.  

Всички културно-исторически ценности, предмет на престъпленията, ще бъдат отнети в полза на Държавата и предоставени на Министерството на културата.

Постановеният съдебен акт е окончателен и има последици на влязла в сила присъда.