Мария Габриел: В България вече работят повече от 230 активни стартъп компании

Новините

17-11-2023, 16:24

Снимка:

Министерство на външните работи

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Напредъкът на българската технологична индустрия получава признание и в глобален мащаб.

България има дългогодишни традиции в образованието и науката, нарастващ брой инженери и изследователи, активно растяща стартъп екосистема и фондове за рисков капитал. Активните стартъп компании вече са повече от 230, посочи днес вицепремиерът и министър на външните работа Мария Габриел във видеообръщението си към участниците в 7-ото издание на европейския форум за технологии и иновации Innowave Summit във Варна. Домакин на събитието е Дворецът на културата и спорта в крайморския град, съобщи БТА.

Напредъкът на българската технологична индустрия получава признание и в глобален мащаб, допълни Габриел. Тя припомни, че през септември, по време на втората сесия на стратегическия диалог между България и САЩ, бе заявен общ интерес за насърчаване на иновациите и въвеждането на  ефективно управление на новите технологии, като се работи и върху подписването на меморандум за развитието на иновациите. През октомври с държавния секретар на Великобритания по въпросите на външните работи бе подписана съвместна декларация за стратегическо партньорство, като акцент в него ще бъде засиленото сътрудничество в областта на научните изследвания, иновациите и образованието, допълни Габриел.

За настоящото издание на Innowave Summit във Варна тя коментира, че темата на събитието е да се хване вълната на иновациите, което прави градът много подходящ домакин. "От нас зависи дали ще оставим вълната на иновациите да ни потопи или ще се възползваме от възможностите, които предлага", посочи Габриел. Според нея Варна е двигател на технологичен напредък, а образователната инфраструктура, интензивният растеж на технологичната индустрия и туризма, богатият набор от специалисти, са предпоставка за превръщането на града в център на иновациите. Вицепремиерът посочи още, че Европа притежава конкурентни предимства в областта на образованието и науката, в развитието на таланти и инфраструктура и може да стане глобален лидер в новата вълна от иновации.

Сред гостите на откриването на Innowave Summit днес бяха заместник областният управител на Варна Антоанета Петрова, кметът Благомир Коцев, представители на академичната общност. В рамките на два дни Innowave Summit събира в града водещи международни мениджъри, иноватори, мислители и мотиватори от Европа, България и света. Сред акцентите в темите на форума са лидерството, прилагането на изкуствения интелект, бъдещето на технологичната индустрия, тенденциите в дигиталния маркетинг.