Окръжен съд – Варна изнесе лекция пред ученици за киберпрестъпленията и опасностите в интернет

Животът

17-11-2023, 15:48

Снимка:

Варненски окръжен съд

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Срещата бе в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Съдия Асен Попов от Наказателно отделение на Окръжен съд – Варна и ИТ специалистът Теодора Козарева проведоха среща с деветокласници от Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Дм. Ив. Менделеев". Те ги запознаха с опасностите и рисковите ситуации в интернет и социалните мрежи. Обърнаха внимание на най- честитекомпютърни престъпления – фишинг, изпращане на зловреден софтуер по имейл, кражба на виртуална самоличност и финансови измами. Срещата бе в рамките на образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Гимназията по химични и хранително-вкусови технологии е едно от училищата-партньори на съда през тази учебна година.
 
Съдия Попов сподели, че в Окръжен съд - Варна често се разглеждат дела за използване на чужд платежен инструмент, без съгласието на титуляра. Разясни на учениците, че престъпление е както плащането и тегленето на суми с чужда банкова карта, без знанието на собственика и́, така и ползването на данните от нея онлайн.
 
ИТ специалистът Теодора Козарева посочи, че сред най- разпространените опасностите в интернет са т.нар. съобщения „въдици“, които целят събиране на лична информация, най- често чрез изпращане на имейл (фишинг), sms (смишинг) или чрез телефонно обаждане (вишинг). Деветокласниците имаха възможност да изгледат кратко филмче, представящо механизма, по който се извършва това престъпление. Разбраха кои са най- често използваните похвати в това престъпление и получиха съвети, как биха могли да разпознаят дали едно съобщение е злонамерено. Демонстрирани им бяха реално получени фалшиви имейли, претендиращи ще се изпратени от институции, приканващи към плащане на суми, както и малките детайли, издаващи, че те не са истински.
 
В края на срещата съдия Попов и Теодора Козарева, посъветваха учениците да бъдат предпазливи при споделянето на лична информация в интернет, да проверят съобщенията и поканите за контакт, изпратени от непознати, да не се поддават на призиви за спешни действия или изнудване, а при съмнение за нещо смущаващо, да търсят съвет и подкрепа от човек, на когото имат доверие.