Общинските съветници от ПП-ДБ искат община Варна да отмени решението за продажба на 9 дка зелена площ в квартал “Младост”

Мисия Варна

17-11-2023, 12:49

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Жителите на района са крайно несъгласни гората там да бъде застроена.

Общинските съветници от групата на “Продължаваме Промяната - Демократична България” Михаил Луков и Евгений Станимиров внесоха предложение към председателя на Общински съвет на Община Варна Христо Димитров да бъде включена точка в дневния ред на следващото заседание за отмяна на решение за продажба на зелена площ в квартал “Младост”.

Общинския съвет във Варна е гласувал промяна на Годишната програма за управление на общински имоти за продажба на въпросния парцел. Става въпрос за близо 9 декара гора на кръстовището на бул. “Република” и ул. “Младежка”, която се предвижда да се превърне в офис на общинската администрация на района.

Според оценителя пазарната стойност на имота с площ от близо 9000 кв. м е в размер на 7,15 млн. лева без включен ДДС и процент обезщетение от РЗП на бъдещата сграда в посочения имот в полза на Община Варна в размер на 22%.

Жителите на район “Младост” са крайно несъгласни тази площ да бъде застроена. По думите им гората е там от много отдавна, хората се грижат за нея и въпреки че тази площ е част от общия устройствен план на Варна, тя може да остане неизсечена и дори да се превърне в парк за отдих и разходка.

Гражданите обжалват решението на общинския съвет, но административния съд отхвърля жалбите с мотивите, че не е посочено изрично в какво се състои незаконосъобразността на всяко едно от обжалваните решения.

Очаква се решението на председателя на общинския съвет за насрочването на ново преразглеждане на взетото решение.