Гласуват втория вот на недоверие към кабинета днес

Новините

16-11-2023, 09:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вотът на недоверие, на тема "Отбрана и сигурност”, бе внесен от народните представители от парламентарните групи на "БСП за България”, "Възраждане” и "Има такъв народ”.

Днес в 13:55 ч. депутатите ще гласуват втория вот на недоверие към кабинета „Денков”.

Вотът на недоверие, на тема "Отбрана и сигурност”, бе внесен от народните представители от парламентарните групи на "БСП за България”, "Възраждане” и "Има такъв народ”. Според вносителите решенията на правителството в сектор „Сигурност” не се вземат спрямо реалните нужди на страната, а според чужди политически и икономически интереси.

Дебатите по втория вот на недоверие продължиха над четири часа. Опозицията обвини кабинета, че със закупуването на БТР-и и даренията за Украйна работят срещу националната сигурност и обслужват чужди интереси.

"Решенията в сферата на сигурността и отбраната не са мотивирани от реална загриженост за хората и държавата, а от персонални политически ангажименти пред чужди държави”, каза Кристиан Вигенин от БСП. "Купени са конграчулейшънси, но не е допринесено за бойната способност на армията”, каза от своя страна Николай Дренчев от „Възраждане”.

"Дезинформационната кампания, която парламентарно представени партии водят, води до увеличаване на некомплекта и снижаване на отбранителните способности на страната”, каза от своя страна министърът на отбрната Тодор Тагарев.

Според Кирил Петков от ПГ на ПП-ДБ "отбраната, на базата на стари руски машини, може да предизвиква носталгия у някои, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива”.

ГЕРБ и ДПС запазиха мълчание в зала, но изразиха своята подкрепа за правителството от кулоарите на парламента.