Групата на общинските съветници от ГЕРБ - Варна: Сглобка управлява Варна

Новините

15-11-2023, 12:59

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тя е съставена от корпорации, националисти, розови демократи и комунисти.

Пълната отговорност за управлението на Варна се носи вече от кмета Благомир Коцев (ППДБ) и новото мнозинство в ОбС  - „Продължаваме Промяната“, Демократична България“, „Възраждане“,  „Алтернативата на гражданите“ и БСП. Тоест корпорации, националисти, розови демократи и комунисти ще „развиват потенциала на морската столица“!

Предстои да видим възможностите и посоката: бетоновози на хоризонта, завой на изток или наляво. Време да покажат какво могат, да изпълнят всичките си щедри и едри обещания към варненци, които бяха раздавани по време на предизборната кампания. Имат всички условия за това – кмет, мнозинство в Общинския съвет, министри. Това заяви на пресконференция областният лидер на ГЕРБ - Варна Иван Портних заедно с групата на общинските съветници от ГЕРБ  – Тодор Балабанов, Биляна Раева, д-р Христо Кьосев, Даниела Димова , арх. Стоян Петков и Юлиян Станев.

Като част от най-голямата българска дясна партия за европейско развитие, групата на ГЕРБ в Общинския съвет ще бъде безкомпромисен коректив  на управляващите и на новото корпоративно мнозинство. В подобни сглобки няма да участваме. Имаме отлично подготвени експерти, ще следим и контролираме много внимателно работата на кмета и неговия екип. Ще подкрепяме добрите решения за града.

Групата на ГЕРБ не участва в избора на председател на ОбС, защото отговорността за управлението на града трябва да бъде носена от спечелилите местния вот – ППДБ, Възраждане, АГ, БСП.

Опитът на Промяната да има свой председател на Общинския съвет се оказа повече от жалък – номинацията на Николай Стефанов, бизнес съдружник и роднина на кмета Благомир Коцев, събра едва 10 гласа, а кандидатът на Възраждане – 20. В тази изначало дирижирана ситуация математиката не излезе и изходът се реши с мощната подкрепа на бизнес групите в съвета.  ПП/ДБ и Възраждане дръпнаха своите кандидатитури и сложиха край на мимикрията.  Последва  кандидатурата на  Христо Димитров от корпоративната  „Алтерантивата на гражданите“, който събра 30 гласа-сбора от първото гласуване. Както беше по сценарий  зад  него  застанаха с  прегръдката си ППДБ, Възраждане, АГ и БСП.

Така местната сглобка, която ГЕРБ разкри още по време на предизборната кампания, бе представена официално. Тази сглобка избра новия кмет, тя ще управлява   Общинския съвет, посочи Иван Портних.Местната власт  е доминирана  от едрия бизнес, с подкрепата на националисти, които искат излизане на България от ЕС, на всеядните розови демократи  на Иван Костов и комунистите на Борислав Гуцанов. Или както председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов каза пред медиите, че патерица на партията му във Варна е Промяната. Взеха се и булката е ПП, допълни Тодор Балабанов.

За съжаление, предстоят интересни времена!

Как бизнесът  ще си върне инвестициите в новата власт ?! Ето и първият пример- от вчера отново тръгнаха офертите за продажба на апартаменти и офиси в небостъргача до Окръжна болница. Това са продажби не само на зелено, а за строеж без разрешително и  правораздавателните органи трябва да се самосезират за тази пирамидална схема, предупреди Портних.

Новият кмет на Варна ще премахне ли незаконните шатри и барове на семейния си ресторант „Хоризонт“ след решението на Варненския Административен съд от вчера или фамилия Коцеви ще го обжалва пред висшата инстанция? Въпросът след дългата съдебна сага и протакани дела с разни процесуални трикове е дали при новия кмет ще надделее личният или обществениият интерес. Пропуснатите ползи за община Варна от частния бизнес на Коцеви са за 800 000 лв., изчисляват юристи.  В предизборната кампания Благомир Коцев даваше медийни изявления, че „ атаката срещу беседките на „Хоризонт“ са в резултат на репресивното управление на ГЕРБ срещу честния бизнес“ или, че община Варна е започнала атаките, когато той е влязъл в политиката и е станал опонент, припомни Иван Портних. Както постанови съдът бившият главен архитект Виктор Бузев е издал, без да има правомощия, неправомерно разрешително за поставяне на преместваемите обекти пред „Хоризонт“, в областна управа няма сключен договор за отдаване под наем  на двата държавни имота, на които са разположени. Отново имаме виновно осъзнато заобикаляне на закона и трябва да се потърси отговорност на участниците в тази схема. Иван Портних съобщи, че зам.-кметът по правните въпроси от неговия екип  Пламена Маринова е сред първите уволнени в общинската администрация – както заради жалбите срещу незаконните шатри на „Хоризонт“, така и заради дългогодишната й работа по спиране на колите в Морската градина, заповедите за което бяха обжалвани в съда от Благомир Коцев.

Въпреки скандалното си  поведение във варненско заведение ,  станало публично известно в медиите, Кирил Симеонов, активист на Промяната, продължава да заема високия пост като  зам.-председател на ВиК Холдинг. ГЕРБ-Варна категорично иска оставката на Симеонов, прочул се като участник в БигБрадър, а и с последните си „весели изпълнения“ той не може да ръководи едно от най-големите държавни предприятия.