50 основни хранителни стоки от днес са на по-ниски цени

Парите

15-11-2023, 12:10

Снимка:

кампания "Достъпно за вас"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Продуктите ще бъдат обозначавани с логото "Достъпно за вас" като част от кампанията на Министерството на икономиката за овладяване на поскъпването на храните.

Най-малко 50 хранителни продукти вече ще имат защитени, трайно ниски цени. Сред тях задължително ще влизат хляб, мляко, месо, млечни и месни продукти, яйца, плодове и зеленчуци. Те ще се предлагат от повечето от най-големите търговски вериги, които приемат партньорството с Министерството на икономиката.

Продуктите ще бъдат обозначавани с логото "Достъпно за вас" като част от кампанията на Министерството на икономиката за овладяване на поскъпването на храните. 

На входа на всеки от хипермаркетите ще се поставя информационно табло с актуалните най-ниски цени и съответните продукти, които се предлагат през седмицата. Те ще са различни, и на различни цени в отделните вериги. Така ще се гарантира конкуренцията между търговците и възможността цените да падат на пазарен принцип, съобщи пред БНР министър Богдан Богданов.

Първоначално мярката породи спорове между експерти и беше категорично отхвърлена от Комисията за защита на конкуренцията, но впоследствие проблемите в закона бяха решени.

Тази кампания е добра стъпка, макар че е закъсняла поне с една година. Това каза за Радио Варна доцент Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН. Според него, трябва да се обърне специално внимание на качеството на хранителните продукти, които ще се предлагат на по-ниски цени. „Проблемът с българското производство на храни е много сериозен и изисква спешното приемане на аграрна стратетия. Тук е ролята и на общините, които могат да скъсат веригата на доставки, като подкрепят местните производители", каза още доц. Боюклиев.