Най-добрите български ученици по астрономия с 8 медала от Международната олимпиада в Китай

Животът

14-11-2023, 15:51

Снимка:

Media Bricks

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Златният медал заслужи Светослав Арабов (МГ, Варна), който постигна най-висок общ резултат за младшата група.

След силно представяне най-добрите български ученици по астрономия спечелиха 8 медала от най-престижното състезание за годината. На Международната олимпиада по астрономия родните гимназисти завоюваха 1 златен, 1 сребърен и 6 бронзови отличия, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.  Тази година олимпиадата се проведе присъствено в Китай и събра ученици от цял свят, които са разделени в три възрастови групи.

Златният медал заслужи Светослав Арабов (МГ, Варна), който постигна най-висок общ резултат за младшата група. Среброто е за Лора Лукманова (СМГ, София), която постигна най-висок резултат в практическия тур. Бронзовите отличия са за Елена Йорданова (МГ, Русе), Мартин Недев (ПМГ, Хасково), Атанас Митрев (ЕГ, Кърджали), Миглена Меркулова (МГ, Варна), Стела Бинева (ПМГ, Хасково) и Красимир Станков (МГ, Русе). Техни ръководители са Ева Божурова (НАОП Варна) и Никола Каравасилев (ПЧМГ).

Представянето на България в състезанието е отлично, защото страната ни спечели един от едва петте златни медала, които бяха връчени. Също така, за поредна година всички наши състезатели получават медали.

Олимпиадата се проведе в три състезателни тура: теоретичен, практически и наблюдателен. Участниците бяха разделени в три възрастови групи: α (участващи за първи път, до 16г.), β (до 17г.) и γ (до 18г. или ученици, чието участие в Международната олимпиада е било възпрепятствано от пандемията от covid-19).

Повечето от българските участници се подготвят в народните обсерватории и планетариуми в страната. Светослав и Миглена посещават кръжоци, които в НАОП „Николай Коперник“, с ръководител е д-р Ева Божурова. Мартин е възпитаник също и на АО Хасково, като него учител е Йоанна Кокотанекова. За участието си в олимпиадата, Стела се подготвя в НАОП „Джордано Бруно“, гр. Димитровград под ръководството на Димитър Кокотанеков. Атанас посещава кръжок по астрономия в АО „Славей Златев“, в гр. Кърджали, където негов учител е Бончо Бонев. Красимир и Елена са подготвени в школи по астрономия, провеждащи се в училището където се обучават, с ръководител Даниела Иванова. Лора е подготвена в школите по астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“, като неин учител в Александър Куртенков.

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през 1996 г., а България се включва в олимпиадата през 1998-а. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.