Ученици от ВТГ „Георги С. Раковски“ се запознаха с работата на Административния съд във Варна

Животът

14-11-2023, 14:19

Снимка:

Административен съд – Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съдия д-р Марияна Ширванян постави началото в учебното заведение на уроците през настоящата 2023/2024 учебна година по Образователната програмата на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

С днешната си среща с единадесетокласници от Варненска търговска гимназия „Георги С. Раковски“, съдия д-р Марияна Ширванян постави началото в учебното заведение на уроците през настоящата 2023/2024 учебна година по Образователната програмата на ВСС „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. В своята лекция за професията „съдия“ магистратът разказа на младите хора за това как се става съдия и какви са изискванията, според Закона за съдебната власт; за човека под тогата и качества, които трябва да притежава съдията; за статута на административните съдии в Република България. Учениците научиха за предизвикателствата, които стоят ежедневно пред един магистрат, за пътя, който трябва да извърви всеки, който иска да правораздава в съдебната зала, за ролята на независимостта на съдиите, като едно от основните изисквания в родното ни законодателство, за необходимостта от бързо и ефективно правораздаване. Как семейството и близките на съдията са свързани и отговорни за своето поведение в обществото, сподели пред учениците съдия Ширванян.

С повишен интерес премина днешната среща на съдията с единадесетокласниците, които бяха запознати още и с ролята и функциите на административните съдилища, с изискванията към съдийската професия и основните норми на поведение, които трябва да спазва един съдия. Учебният час не достигна, за да бъдат изчерпани всички повдигнати теми, но обучението по Образователната програма през тази учебна година предстои.

В днешния ден бе сложен стартът на серията от лекции на съдии от Административен съд – Варна пред ученици от Варненска търговска гимназия „Г.С. Раковски“, с   която за седма учебна година работим в партньорство по Образователната програма.