Международни артисти представиха творби, посветени на Варна и Черно море

Варна Лайф

14-11-2023, 12:55

Снимка:

Moving Body

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Разработената програма, носи заглавието "Водни истории": Казус от Черно море.

Във Варна приключи творческа резиденция, посветена на Черно море, в която се включиха четирима международни артисти. Форматът Critical Moves Research Residency беше представен в Морската столица от екипа на, вече познатия на любителите на културата фестивал, Moving Body в сътрудничество с пътуващото School of Kindness.

Разработената програма, носи заглавието "Водни истории": Казус от Черно море.

Митично, но недостатъчно представено, Черно море е в епицентър на изследователската територия. Черно море е взето за пример, за да се разкрият различните му аспекти - изследвани през призмата на (културната) миграция, геополитиката, екологията и изменението на климата. Заедно, различните направления на изследванията на избраните резиденти създадват панорамно проучване на историите и разказите във водите, за да се разкрият форми на културна линия, които се противопоставят на доминиращите разкази за това как подхождаме към географията.

Четиримата артисти и изследователи бяха поканени да прекарат между две и четири седмици във Варна и да проведат на място редица изследвания."