Варненец осъди община Варна за 3000 лв., след като беше ухапан от улично куче

Крими

12-11-2023, 15:30

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Получените разкъсно-контузни рани зараствали бавно, тъй като страдал от диабет, а и предвид 64 г. му възраст.

Варненец осъди община Варна за 3000 лв., след като беше ухапан от улично куче, става ясно от решение на Районен съд – Варна, научи TheSite24. Решението на съда е от 24-ти октомври, а самият инцидент от края на месец февруари.

Варненецът посочва в жалбата си, че на 18.02.2023г. около 22,50 часа на бензиностанция ШЕЛ, в района на магазин “Паркмарт” е зареждал гориво. След като се отправил към касата, бил нападнат и ухапан от бездомно куче по лявата подбедрица. Всичко се случило пред очите на съпругата му, която в този момент била в колата. На следващият ден ухапаният варненец посетил неотложния кабинет на МБАЛ „Св. Анна“, където му поставили ваксина Тетанус и сменили превръзката му, направена предната вечер в домашни условия.

На 21.02.2023г. посетил Съдебна медицина, където му издали медицинско свидетелство, в което били удостоверени причинените му телесни увреждания.

Получените разкъсно-контузни рани зараствали бавно, тъй като страдал от диабет, а и предвид 64 г. му възраст.

От своя страна съдът във Варна изтъква в мотивите си, че самото нападение на безстопанственото куче е достатъчно основание да се приеме, че общината, чрез нейните органи и служители не е изпълнила задълженията си необходимите действия за предотвратяване агресивно поведение на кучетата към хора или животни, за настаняване на безстопанствените животни в приюти и осъществяване на надзор и грижи за върнатите по места след маркиране животни.

“Маркирането на животното за ограничаване на размножаването му само по себе си не е годно да изключи отговорността на ответника, тъй като от настъпилия противоправен резултат е видно, че същият не е предприел всички необходими и достатъчни действия за да предотврати настъпването на неблагоприятни последици за гражданите, като по този начин обезпечи безопасни и здравословни условия за живот на територията на община Варна”, се посочва още в решението на съда.

По тази причина Районният съд във Варна осъжда Общината в морския град да заплати на 64-годишния мъж сумата от 3000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени
вреди, изразяващи се в болки, страдания, уплаха и стресови преживявания и 50 /петдесет/ лева, представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди за снабдяване с медицинско удостоверение, настъпили в резултат на ухапване по подбедрицата на ляв крак от безстопанствено куче на 18.02.2023г. около 22,50ч. в гр. Варна, бензиностанция Шел.

Освен това общинската администрация трябва да заплати и 650 лв. съдебни разходи.

Решението подлежи на обжалване с въззивна жалба пред Варненски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните