Мними туроператори бълват фалшиви екскурзии в нета

Крими

12-11-2023, 11:17

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Жалбите срещу тях са десетки, предадени са на прокуратурата.

Мними туроператори пускат изгодни оферти в социалните мрежи за екскурзии до Северна Гърция, които обаче никога не се осъществяват. Десетки жалби са получени в Европейския потребителски център от ужилени потребители, заяви Игнат Арсенов, директор „Контрол на пазара” към Комисията за защита на потребителите (КЗП). Обичайно техните обяви са в социалните мрежи, а офертите са за 350-450 лева за пътуване в Северна Гърция. Парите са за транспорт и хотел, алармира в. "Телеграф".

Схема

Схемата при тях е комуникация основно по телефон или чрез имейли и плащане само по банков път или във физическите обекти на компаниите за разплащане по дадена от търговеца банкова сметка. Тя обаче никога не е в българска банка, а в регистрирана в Белгия, Нидерландия или Обединеното кралство. Арсенов коментира, че много трудно се откриват лицата, които стоят зад тях, тъй като обикновено телефоните, по които са водили разговори с клиенти, вече са закрити. Същото се случва и с интернет страниците, на които са пуснати офертите.

Над 10 сигнала има и към друг такъв туроператор, който имитира интернет страницата и наименованието на реална фирма. На сайта дори има регистрационен номер и адрес, който е реалната фирма, но екскурзията не се предлага от нея. Отново данните на търговеца сочат, че е регистриран във Великобритания, тоест извън ЕС.

Игнат Арсенов посочи, че домейнът, който използват измамниците, е регистриран в черния списък и всеки потребител може да си направи справка, защото той е публичен. Всички сигнали и доказателства са предадени на Софийската районна прокуратура, допълни Арсенов.

Категории

При проверките през летния сезон на Комисията за защита на потребителите са установени 31 места за настаняване и заведения, които не отговарят на предоставената им категория. От КЗП издали решения за санкции и резултатите от проверките на въпросните хотели и ресторанти са предадени на общините и Министерството на туризма за преразглеждане на предоставената им категория.