Министър Тагарев: Работим за ускорено придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси

Новините

11-11-2023, 16:25

Снимка:

Министерство на отбраната

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пред журналисти във Варна министър Тагарев коментира и бюджета на Министерството на отбраната като съобщи, че в бюджетната макрорамка за следващите 3 години се предвиждат 2.05% от БВП за разходи за отбрана.

"Изложбата "Враг/приятел“, подготвена от Националния военноисторически музей професионално може да покаже всички различни аспекти на взаимоотношенията с Турция, Русия и Германия и начинът, по който България се е опитвала да гарантира своята сигурност.“ С тези думи министърът на отбраната Тодор Тагарев се обърна днес към жителите, гостите и младите любители на историята на откриването на изложбата във Военноморския музей във Варна, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Министър Тагарев съобщи, че на срещата с постоянните представители на страните-членки на НАТО, която се проведе вчера в Евксиноград в рамките на тяхната работна визита в България, са обсъдени проблемите на сигурността в Черноморския регион, предизвикани от агресивната политика на Русия.

"Знаете, че Русия блокира морския трафик, пречи на използването на изключителната ни икономическа зона, създава рискове за нашата сигурност. Сред съюзниците, с които дискутирахме тези проблеми, бяха Германия и Турция“, посочи министър Тагарев и заяви, че познаването на историята ни е изключително важно, за да намерим решения и на съвременните проблеми на сигурността.

Министърът на отбраната припомни събитията от Първата световна война, когато руската ескадра бомбардира град Варна - 9 души са загинали, 24 са ранени, значителна е разрушената инфраструктура. Бомбардиран е и град Балчик, където има изграден паметник на защитниците. Той изрази надежда, че новото ръководство на общината на морската ни столица ще предприеме стъпки за изграждането на паметник и във Варна, за да може да бъде отбелязан този исторически факт.

"Ние трябва да познаваме нашето минало, да ценим и да познаваме историята си, за да намерим решения и на съвременните проблеми на сигурността“, каза министър Тагарев. Той поздрави Националния военноисторически музей и Военноморския музей в гр. Варна за усилията да представят тези събития от историята на Третата българска държава. "Призовавам всички, които се интересуват от влиянието на историята, да се запознаят с изложбата, защото познаването на военната история е важен елемент и от военно-патриотичното възпитание, и от поддръжката и изграждането на отбранителните способности на България към днешния ден“, каза в заключение министър Тагарев. На откриването във Военноморския музей в гр. Варна присъстваха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова и военнослужещи от гарнизона.

"Ние работим за ускорено придобиване на брегови противокорабни ракетни комплекси. Водим разговори с нашите съюзници, които имат излаз на Черно море – Румъния и Турция, за да организираме една противоминна операция, която ще обхване целия този регион, включително цялата наша изключителна икономическа зона, основно тези маршрути, които се използват от търговските кораби“, каза министърът на отбраната пред журналисти след откриването на изложбата. Предстои да се финализира споразумението между трите държави за нейното провеждане. "Ако успеем, тази противоминна операция може да стартира до края на годината или в началото на следващата година“, посочи министърът на отбраната. Той разясни, че в операцията ще участват военни кораби от трите черноморски държави, но ще бъде отворена за присъединяване и към други наши съюзници, за включване на екипи за борбата с мини, както и за други способности, без да се нарушава Конвенцията от Монтрьо. "Ние не предвиждаме към момента военни кораби на нечерномоски държави да навлизат допълнително в Черно море. Има други начини, с които нашите съюзници могат да помагат, за да гарантираме собствената си сигурност, и сигурността на морския трафик“, категоричен беше министър Тагарев.

"Ще имаме възможност да дискутираме цялостната ни отбранителна политика в сряда, по време на дебатите за внесения вот на недоверие от БСП,“, каза министър Тагарев в отговор на въпрос. Той посочи, че в мотивите за вота на недоверие са идентифицирани 22 проблема, които не са нови, дискутирани са публично при отговори на парламентарни въпроси в пленарна зала и в Комисията по отбрана. "Ще отговорим още веднъж и ще имаме възможност да обясним и на нароните представители и на цялото общество каква е нашата отбранителна политика, защо е такава, какво сме направили до момента, какво планираме да направим и най-важното - да обясним, че това е отбранителната политика в интерес на българските граждани“, заяви министърът на отбраната.

Пред журналисти министър Тагарев коментира и бюджета на Министерството на отбраната като съобщи, че в бюджетната макрорамка за следващите 3 години се предвиждат 2.05% от БВП за разходи за отбрана през следващата година, през 2025 г. този процент ще бъде запазен, а за 2026 г. се очаква бюджетът за отбрана да бъде повишен, защото са планирани големи плащания по договорите, сключени по проектите за модернизация на Въоръжените сили.