Бойко Борисов: С “Промяната” вече не ни наричайте “сглобка”

Новините

11-11-2023, 15:11

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Корупцията и Бюджет`24 са по-важни от евроатлантизма и може да счупят "сглобката".

"От сутринта рано всички кметове се изказаха, дадоха си проектите, казаха си надеждите, оплакаха се от репресиите и чистките; сега се сменят на Радев хората. Масово в дните преди изборите. Мисля, че като начало повече не трябва да ни наричате сглобка. Защото не виждам в тази превърнала се в цинизъм дума сглобка нищо рационално и добро за хората".

Това каза Бойко Борисов на национално съвещание на ГЕРБ във Велико Търново.

На съвещанието присъстват представителите на изпълнителната комисия, новоизбраните кметове и общински съветници, народните представители и областните координатори на партията.

От сряда няколко дни подред парламентарната група и Изпълнителната комисия на формацията анализираха изборните резултати от изминалия местен вот и как се изпълняват управленската и законодателната програма, зад които стоят ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Даже вчера на учението в Ново село си дадох за мен сметка, че всъщност ето тази дума "евроатлантизъм", станала оправдание за всичко, всъщност - ако днес категорично не кажем "тръгваме си", стои това. Защото светът е толкова сложен, война има в Украйна и Израел, напрежение има по много фронтове, и единственото добро на това управление е че държи ясна посока на страната. Това е единственото, за което стоим там. Всичко останало е в противовес и на нашата идеология като партия. И понеже има една тенденция престъпленията, грешките, лъжите, на нашите опоненти да се приемат като нещо нормално. Когато Ицо Хазарта каже едно, но ако наш опонент като Ваня Григорова каже нещо, то се превръща в трагедия. За три години няма едно дръвче посадено с различно от нашето финансиране досега", каза Борисов.

"Проблемът на ГЕРБ е идеологията на ГЕРБ - защо създадохме ГЕРБ, какво е най-ценното, което сме правили? След тези 3 г. нищоправене, ако нямаше средства, оставени от нашето правителство, нямаше да има нищо. Ние сме консервативна център-дясно партия. Няма да вдигане пенсиите, защото бюджетният дефицит трябва да е нула или излишък. За тази цел слагахме такива като Симеон Дянков или Влади Горанов, които на всички стари кметове отказваха да дават пари", допълни още бидерът на ГЕРБ.

"Сега ни се представя един бюджет, който нереалистично е надут! 3% дефицит са 7.00 - 7.5 милиарда. Днес в бюджета ги няма тези пари! Това са поне три магистрали! Тези пари ги няма, и няма да ги има! Забравихте ли, когато държахме дефицита на нула, и хората ни питаха за постната пица? Правилно е човек да харчи това, което изкара! Сега към този дефицит се прибавят прогнозни приходи, и питам - какви инвестиции, заводи или предприятия има, които да добавят пари към тези милиарди? С ужас установявам, че България се превръща в соларен парк, с по 1-2 работни места! Превръщаме природата в стъкло! Вместо заводи се правят стъкла навсякъде!, възмути се Борисов. Моля ПГ това, което е възможно за агроземеделието и соларните паркове - да са на високо, подкрепяме, в противен случай да се промени това, вече нямаме красивите поля и планини, имаме стъкло"!

"От сутринта изслушах всички кметове, и съм информиран за сглобките по места. И съм спокоен, че Бюджет в НС може да се направи и без ГЕРБ", отсече Борисов.

"А такива като Борис Бонев, мога да им кажа - в каквито храмове се молите, там отивайте да си търсите подкрепа", коментира изразеното от председателя на "Спаси София " желание да оглави общинския съвет на София.

Ако в този Бюджет няма политиките на ГЕРБ поименно изписани - за Монтана, за Плевен, за Търново, - поименно!, аз не знам ПГ какво ми казва с тази заплаха, но аз ще се присъединя към нея! Няма ли го написано и гарантирано, няма да се поддадем повече!

"Ние нито имаме зам.-министри във финансите, в данъците, в здравеопазването, нито никъде. Ние на практика няма да носим с вас повече отговорност за безобразията, които правите! Няма ли ги Хемус и Марица записани, няма да подкрепим този Бюджет", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Две неща са по-важни дори от евроатлантизма в това съвместно управление: Бюджета, и корупцията! В сферата на производството на петролни продукти и всичко свързано с тях в последната 1.5 г. има висша степен на корупция! Кой, как и защо, ще чакаме да се разследва! Когато върнем Джемкорп и начините, по които искаха да се разпредели енергетиката, ще видим. В момента техен министър ходи с охрана заради натиск за обществени поръчки на стойност над милиард, защото го е страх от своите си! И с два пъти по-малко гласове на тези избори те искат да управляват", каза още Борисов.

"Ще продължим да се борим с корупцията, която насаждат! Министър се движи с охрана, заплашван от депутати с бели якички - нито виждам оставки, нито решения, всичко гузно мълчи! И ако не бяха тръгнали от Политико да пишат схемата на горивата само с руски петрол, и то тройно повече след дерогацията, имаше година и половина още да обясняваме", беше категоричен той.