Благомир Коцев: Пари за основния ремонт на Аспаруховия мост има

Мисия Варна

10-11-2023, 12:09

Снимка:

Пресцентър ПП-ДБ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ремонтът ще се извършва така, че движението по моста да не се преустановява, заяви Коцев след срещата си с регионалния министър Андрей Цеков.

За Община Варна и АПИ основният ремонт на Аспаруховия мост става приоритет. Форсираме процеса. В инвестиционната програма на Агенцията за 2024 година има заложени средства за основния ремонт на съоръжението. След срещите ми с министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Ясен Йорданов очертахме план за действие, който да ускори дейностите по подготовка и извършване на основният ремонт на това ключово не само за Варна, но и за цялата страна съоръжение. Това заяви след срещите си в столицата в МРРБ и АПИ избраният за кмет на Варна Благомир Коцев. 
 
Той посочи, че в инвестиционната програма на АПИ са осигурени средствата, а Община Варна ще ускори подготовката си за подписването на споразумението с агенцията за разпределение на отговорностите. За АПИ те са свързани с ремонта на конструкцията и пътя, доколкото мостът е част от републиканската пътна мрежа, а за общината – с елементите от градската среда като тролейбусна мрежа, осветление, шумоизолация, парапети, спирки на градския транспорт, комуникационни трасета, велоалея, тротоари, площадка за бънджи скокове и други. 
 
Основният ремонт ще отнеме време, разбира се, доколкото мостът има 11 съоръжения, като ще се ремонтира поетапно - без спиране на движението, уточни Коцев. В предаването „Още от деня“ по БНТ Благомир Коцев допълни, че самият ремонт е крайно належащ, защото мостът е в окаяно състояние. Ангажиментите ще разделим между АПИ и общината, участие ще имат много институции, посочи още той и добави, че АПИ планира да направи поръчката за проектирането и изпълнението още през 2024 година. 
 
В ефира Благомир Коцев заяви още, че когато в понеделник встъпи в длъжност, ще обяви приемния си ден. Такъв в Община Варна не е правен от десет години и това тежеше на варненци. Приемният ден е символичен акт, който да покаже на гражданите нашето намерение общината да се управлява открито, добави още той. Като други спешни задачи той назова ревизиране работата на градския транспорт, подобряването на състоянието на канализацията в града. Битовата и дъждовната канализация се сливат в едно, а това води до наводнения. Този проблем е неглижиран от години, каза още Коцев. 
 
На въпрос за презастрояването, кметът посочи, че в рамките на закона ще се прекрати прекомерното застрояване. Няма как да спрем частната инициатива и правото на гражданите да строят, но има и други начини градът да се развива. Един такъв начин са новите квартали, а не презастрояване на старите, каза още той.