Крадлив инкасо-охранител от Варна получи условна присъда

Крими

09-11-2023, 11:09

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Задигнал 8 000 лв.

33-годишен инкасо-охранител бе осъден за длъжностно присвояване. Делото бе решено по силата на постигнато между страните и одобрено в съдебна зала споразумение.

Подсъдимият призна вината си в това, че на 10 юни миналата година в качеството си на длъжностно лице – охранител инкасова дейност към охранителна фирма, присвоил чужди пари, връчени в това му качество и поверени му да ги пази и управлява. Общата сума на посегателството е 8000 лева.

Престъплението е наказуемо по чл.201, ал.1 от Наказателния кодекс.

Подсъдимият имал задължение да извършва инкасова дейност по събиране на пари и ценности от обекти във Варна и региона, като работел по график на смени заедно с друг охранител, който единствено шофирал инкасо автомобила.

При получаването на запечатаните в плик пратки от съответните обекти подсъдимият трябвало да сканира поставения баркод и приемането директно се отразявало в компютърната система на фирмата, след което събраните пратки с пари и ценности физически се предавали на главния инкасатор в офиса.

В края на смяната на посочената дата, непосредствено преди финалното отчитане в офиса, подсъдимият се изкушил и прибрал у себе си един от всички запечатани пликове, съдържащ сумата от 8000 лева.

Причинените от деянието имуществени вреди са възстановени.

Районен съд – Варна, наложи на 33-годишния подсъдим наказание от една година лишаване от свобода, чието изпълнение се отлага с изпитателен срок от 3 години.

Направените по делото разноски се поемат от подсъдимия. Съдебният акт е окончателен.