Община Варна е подала 123 проектни предложения за 321 млн. лв. по новите евро програми

Мисия Варна

08-11-2023, 19:01

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Голяма част от тях вече са одобрени.

Община Варна е подала 123 проектни предложения на обща стойност 312 млн. лв. по програмите от новия програмен период 2021-2027 г., както и по Националния план за възстановяване и устойчивост, чийто процедури за кандидатстване бяха публикувани едва в края на м.г., съобщиха от дирекция „Европейски и национални оперативни програми“. Голяма част от тях вече са одобрени.

Шест от проектните предложения на обща стойност 22,5 млн. лв., са подадени за оценка по процедура „Модернизация на образователната среда“. Те са за ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ „Йордан Йовков“, ОУ „Добри Чинтулов“, IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, както и ДГ№18 „Чайка“ и ДГ№17 „Д-р Петър Берон“. В рамките на проектите се предвижда извършването на основен ремонт, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъпна среда в сградите. До момента за финансиране са одобрени пет от шестте проекта, на обща стойност 18 млн. лв.

Пред сключване на договор за финансиране е и проектът за изграждане на нови корпуси на две училища - ОУ „Добри Чинтулов“ и СУ за ХНИ „Константин Преславски“ по процедура "Изграждане на нови сгради на училища и детски градини" на Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът има за цел създаване на условия за преминаване на учениците изцяло на едносменен режим на обучение.

Също пред сключване на договор е проектът за ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Средношколското общежитие "Михаил Колони", на стойност 6,5 млн. лв. Проектът предвижда изпълнението на ремонтни дейности и модернизиране на двете сгради на средношколското общежитие, в които се настаняват за живеене ученици от 8 до 12 клас от цялата страна.

Одобрен в резервния списък е проектът „Изграждане и функциониране на Черноморски младежки център“, по процедура Младежки центрове на Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектното предложение е на стойност 4,3 млн. лв. и предвижда основен ремонт на съществуваща сграда за създаване на младежки център, доставка на оборудване, наемане на персонал и осигуряване функционирането на центъра до 30.06.2026 год.

По процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и спорт“ са подадени 3 проектни предложения - за въвеждане на всички енергоспестяващи мерки, в административната сграда на район „Владислав Варненчик“, НЧ „Христо Ботев 1928“ и спортен комплекс "Локомотив".

В процес на оценка е проектът за реформиране на Дом за стари хора "Гергана" чрез извършване на ремонтни дейности, доставка на оборудване и обзавеждане и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградите на Комплекса.

По процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд-ЕТАП I“ Община Варна подготви и подаде 95 проекта за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради с обща разгъната застроена площ от 631 495,17 кв. м. Предвижда се изпълнение на мерките за енергийна ефективност, предписани в докладите от енергийните обследвания и постигане на минимум клас на енергийна ефективност „В“, а в голяма част от случаите и на клас „А“.

По Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 год. са подадени и одобрени 2 проекта. На 13.09.2023 г. е сключен договор за реализацията на проект "Общностен център за деца и семейства - Варна" по процедура „Бъдеще за децата“, а на 22.03.2023 г. е сключен договор за реализацията на проект "Укрепване на общинския капацитета в Община Варна". Одобрени със сключен договор за финансиране е и проекта „Топъл обяд на територията на Община Варна“ по Програма "Храни и основно материално подпомагане" 2021-2027.

Община Варна подготви концепция с 13 нови проекта, заедно с институции партньори, на стойност 43,9 млн. лв., които подаде по процедура „Концепции за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ)“, чрез които може да кандидатства за финансиране по програмите „Развитие на регионите“, „Образование“, „Околна среда" и „Развитие на човешките ресурси" за периода 2021-2027.  

Четири от проектните предложения са изцяло на Община Варна:
 - Социализация на късноантичната стена на Одесос, открита при ремонтните дейности на ул. „Цар Симеон“ и пространството около нея. 
 -  Реконструкция и ремонт на Летния театър - основен ремонт на сградите, балкона и оградата и монтаж на подвижен покрив / тип пергола /. 
 -  Ремонт на гаровия площад и девет улици в карето ул. „Дунав“, „Дебър“, „Охрид“, Преслав“ и Девня“, като част от концепцията за отваряне на Варна към морето. 
 -  Основен ремонт и прилагане на мерки по енергийна ефективност за ДГ „Чайка“, който включва цялостен ремонт на учебното заведение, ново оборудване и облицоване на басейна, обособяване на кабинети за деца със СОП.

По различни процедури на Програма "Хоризонт", в партньорство с други организации Община Варна е подала 5 проектни предложения, свързани с минимизиране на отпадъците и намаляване потреблението на природните ресурси, внедряване на иновативна система от 100 км велосипедни пътеки и станции за зареждане на електрически велосипеди, разработена с помощта на различни видове рециклирани градски отпадъци, внедряване на автономни електрически пестеливи превозни средства с педали и др.

3 са проектните предложения, с които Община Варна в консорциум с други бенефициенти е кандидатствала за директно финансиране от Европейската комисия. Проектите са в сферата на международното сътрудничество, бъдещата европейска интеграция, културата и образованието.