Фериботът "Славянин" вече е във Варна, предстои да бъде ремонтиран

Крими

08-11-2023, 18:40

Снимка:

Maritime.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Стана ясно, че другият кораб за генерални товари под флага на Палау е избягал от произшествието.

Фериботът "Славянин" вече е във Варна, съобщи Радио Варна. Той има пробойна и ще бъде ремонтиран, съобщи капитан Валентин Енчев - директор на Морската администрация.

"Има нарушена цялост на корпуса под водолинията (проникване на вода). Беше направена оценка на кораба и неговото състояние и беше решено, че корабът може да бъде приет във Варна. Разтоварен е остатъкът от товара - празни цистерни, и ще бъде приет на ремонт", допълни Енчев.

Няма пострадали от екипажа и опасност за околната среда. "И в момента има човек на кораба, който го посреща и оглежда. Тепърва ще се изясняват обстоятелствата. Гарантирам, че опасност за околната среда няма", подчерта капитан Енчев.

Стана ясно, че другият кораб за генерални товари под флага на Палау е избягал от произшествието. 

Корабът "Славянин" редовно посещава пристанище Варна, като снабдява с газ и други товари, припомни капитан Енчев. Другият кораб , който е плавал под флага на Палау, изчезва по време на инцидента, и с това е нарушил международни конвенции. Той в момента пътува към Босфора. "Турските власти са уведомени, те ще му извършат инспекция", уточни Енчев. 

Националният борд за разследване ще започне анализ на инцидента. В разследването ще се включи и Морска администрация. Първата версия, по която се работи, е неспазване на правилата за разминаване, съобщи капитан Енчев. 

Припомняме, че ферибоотът "Славянин", плаващ под флага на Русия, се сблъска с плаващия под флага на Палау кораб за генерални товари NEW RAOUF източно от с.Тюленово, Шабла.