Корабът „Св.св. Кирил и Методий“ потегли към Антарктида за втората си мисия

Животът

08-11-2023, 18:20

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Преди официалната церемония с военен ритуал бе посрещнат командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Първият български военен научноизследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ (НИК 421) потегли днес на втората си мисия към Антарктида. Той бе изпратен с официална церемония, провела се на Морската гара във Варна.

Преди отплаването кораба разгледаха ученици от едноименното училище в крайморския град. Те бяха посрещнати от началника на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров и от командира на кораба капитан втори ранг Николай Данаилов. На кея пред НИК 421 бе подредена изложбата „32 кадъра преди 32-ата българска антарктическа експедиция - До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова“, чийто автор е съпругата на капитана.

Преди официалната церемония с военен ритуал бе посрещнат командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Сред гостите на тържеството бяха областният управител Андрияна Андреева, председателят на УС на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, новоизбраният кмет на града Благомир Коцев, както и предшественикът му Иван Портних. Да изпратят кораба на Морска гара се събраха офицери, общественици, граждани, близки на моряците от екипажа.

В 32-та антарктическа експедиция ще участват и курсанти от Висшето военноморско училище (ВВМУ), посочи капитан Данаилов. Той уточни, че подготовката за експедицията е преминала в нейния пълен обем и екипажът е готов да изпълни поставените задачи.

Основните критерии за успеха на 32-та антарктическа експедиция са безопасността на личния състав, на кораба и успешното изпълнение на задачите, свързани с логистиката и научните изследвания, посочи в обръщението си към екипажа началникът на ВВМУ Боян Медникаров. Накрая той пожела на моряците попътен вятър и успешно преминаване на Атлантика и пролива Дрейк.

„Вие вече записахте името на научноизследователския кораб „Св.св. Кирил и Методий“ в историята, но втората мисия е също толкова важна, защото сега трябва да затвърдите престижа, авторитета и името, което изградихте“, се обърна към екипажа на НИК 421 командирът на българските Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов. Той подари на проф. Христо Пимпирев флага на бойния ни флот като знак, че българските антарктици винаги могат да разчитат на военните моряци.

Експедициите до Антарктида не са, за да задоволим научното си любопитство, а да правим открития, важни за цялото човечество, каза проф. Христо Пимпирев. Той подчерта, че България вече не е малка държава в югоизточния край на Европа, а страна, гледана с уважение от морски нации, покорявали океаните, докато сме били в Османската империя. По думите му българите трябва се гордеем с националната си принадлежност и да се научим да гледаме напред, а не назад.

Очаква се корабът да се завърне в България през април 2024 година.