Научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" ще отплава за остров Ливингстън

Животът

08-11-2023, 11:44

Снимка:

ВВМУ "Никола Й. Вапцаров"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Тържествената церемония по изпращането му ще се проведе в 13.30 часа от Морска гара - Варна.

Днес Научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" ще отплава за остров Ливингстън. Това съобщи за Радио Варна флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров".

Тържествената церемония по изпращането на кораба ще се проведе в 13.30 часа от Морска гара - Варна. Очаква се плавателният съд да се завърне във Варна в началото на април 2024 г.

28-30 души ще наброява екипажът тази година, ще има и четирима курсанти за провеждане на дългосрочна практика. Командир на кораба ще бъде капитан Николай Данаилов.

"Планираме засега за начало на експедицията първи ноември, но това е свързано и с доставки най-вече на изключително важни помпи", допълни проф. Медникаров.

Тази година корабът "Св. св. Кирил и Методий" ще има влизане в нови пристанища - едно бразилско и две аржентински. Всички съседни на Ливингстън острови ще бъдат посетени от експедицията, каза още Медникаров. Нова локация е и остров Смит, каза още Медникаров.

Ще има промени в екипажа на кораба тази година - нови изследователи и курсанти, които ще проведат своята дългосрочна практика на плавателния съд. "Ще решаваме изключително логистични задачи за построяването на новия лабораторен комплекс на Ливингстън.

Предстои ни да пренесем много сериозно количество от конструкции, панели, които да се изграждат в този комплекс. Всичко си върви по план. Очакваме доставка на нови помпи, които трябва да осигурят по-добра работа на движителите на кораба", добави проф. Медникаров.