Ферибот "Славянин" се e сблъскал с друг плавателен съд край Шабла

Крими

08-11-2023, 11:36

Снимка:

Maritime.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Няма пострадали моряци и не се е допуснало замърсяване.

Плаващият под флага на Руската федерация ферибот „Славянин“ се е сблъскал с друг плавателен съд на 46,6 nm източно от с. Тюленово, община Шабла, съобщиха от Maritime.bg.

Докладвано е, че инцидентът става с плаващия под флага на Палау кораб за генерални товари NEW RAOUF (IMO: 8342375). Вторият съд е плавал от украинското пристанище Измаил с направление Босфор.

NEW RAOUF в момента се намира източно от Арапя и продължава прехода си.

Не може да се потвърди официално, че това е плавателният съд, участвал в сблъсъка, допълват от Maritime.bg. 

Ферибот „Славянин“ получава пробойна в левия борд в района на мидела, нахлула е задборна вода и съдът е получил крен от 2 градуса. Взето е решение за връщане към Варна, където ще се извърши инспекция.

Няма пострадали моряци и не се е допуснало замърсяване. 

"Славянин" плава под флага на Руската федерация. Той превозва газ в жп цистерни от Русия за България, като след престоя си във Варна е потеглил за Кавказ, предаде БНТ. 

Българският пилот е слязъл от "Славянин" в 17:50 вчера. Инцидентът е станал между 2 и 3 часа след полунощ.

Корабът, който го е блъснал - "Ню райф", плава под флага на Палау. Той е избягал от мястото на инцидента и в момента плава към Босфора, където вече го чакат турските власти.

След сблъсъка "Славянин" е получил пробойна, наводнени са три баластни танка, но машинното не е пострадало. Макар и с лек крен той се връща във Варна на собствен ход.