Новоизбраните кметове и общински съветници във Варна полагат клетва в понеделник

Мисия Варна

07-11-2023, 11:03

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

12 са формациите, които влизат в новия Общински съвет във Варна според окончателните данни на всички обработени протоколи на секционни избирателни комисии.

Новоизбраните кметове и общински съветници от община Варна ще положат клетва в понеделник. Тогава ще се проведе и първото заседание на Общинския съвет, на което ще бъде избран председател, съобщи Радио Варна.

Новият кмет на Варна е Благомир Коцев от ПП-ДБ, като той печели 53,06% от гласовете. Кандидат на ГЕРБ и досегашен кмет Иван Портних е с 41,52% от гласовете.

12 са формациите, които влизат в новия Общински съвет във Варна според окончателните данни на всички обработени протоколи на секционни избирателни комисии. 

Най-големи ще са групите с общински съветници на ГЕРБ и ПП-ДБ - с по осем местни депутати. Седем ще са общинските съветници от "Възраждане", а шестима - от коалиция "Алтернативата на гражданите". Пет са представителите от "Земеделски съюз Ал. Стамболийски", толкова са и тези от МК Български гласъ (Съюз на свободните демократи, Земеделски народен съюз, Обединен блок на труда български лейбъристи, Социалдемократическа партия). Общинските съветници от БСП за България ще са трима, толкова ще са представителите на ДПС. 

По двама представители ще имат "Има такъв народ" и "Левицата!", а СДС ще бъде с един общински съветник в местния парламент. 

Очаква се да има пренареждане на листите след края на втория тур на местните избори. 

Общинският съвет във Варна ще изглежда така:

БСП ЗА БЪЛГАРИЯ –  3;

ПП ГЕРБ – 8;

ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД – 2;

КОАЛИЦИЯ АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ –  6;

СДС – 1;

ЛЕВИЦАТА! – 2;

ВЪЗРАЖДАНЕ – 7;

Движение за права и свободи – ДПС – 3;

КОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ- 8;

МК Свобода (ВМРО-БНД; Консервативна България, Бъдеще за родината) – 1. 

МК Български гласъ (Съюз на свободните демократи, Земеделски народен съюз, Обединен блок на труда български лейбъристи, Социалдемократическа партия) – 5;

Земеделски съюз Ал. Стамболийски – 5.