Над 300 пострадали от буря семейства ще получат еднократна помощ до 1512 лв.

Животът

07-11-2023, 09:42

Снимка:

Фейсбук/Сюлейман Неджибов

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Създадена е организация средствата да бъдат изплатени до края на ноември.

Общо 287 заявления за отпускане на еднократна помощ до 1512 лв. са подадени до момента от пострадали от бурята семейства в областите Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Варна и Смолян. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на труда и социалната политика Гинка Машова със структурите на Агенцията за социално подпомагане (АСП) в засегнатите региони. Създадена е организация средствата да бъдат изплатени до края на ноември, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Заедно с изпълнителните директори на АСП Надя Танева и на Агенцията по заетостта Смилен Вълов заместник-министър Машова информира семейства в село Лъвино, община Исперих, където ураганният вятър отнесе покривите на 165 къщи, каква подкрепа могат да получат от Министерството на труда и социалната политика (МТСП). „Чрез Агенцията по заетостта на община Исперих ще бъдат осигурени 60 души, които ще се включат в разчистването на щетите и възстановителните дейности “, съобщи тя пред журналисти. Ще бъде осигурена и възможност допълнително 150 души в региона да получават топъл обяд.

Заместник-министър Машова проведе среща с кмета на Исперих Белгин Шукри и областния управител на Разград Владимир Димитров за координиране на общи действия за възстановяване на щетите. Тя ги информира за всички възможности за подкрепа на пострадалите от бурята домакинства чрез структурите на МТСП.

Засегнатите семейства могат да разчитат на еднократна помощ до 1512 лева чрез Агенцията за социално подпомагане за покриване на инцидентно възникнали потребности. Те могат да получат и до 2500 лева по линия на Фонд „Социална закрила“ за закупуване на оборудване или обзавеждане на пострадалото жилище. Общините могат да кандидатстват през Агенцията по заетостта за осигуряване на работна сила за разчистване на щетите. Тези, които предоставят топъл обяд по Програмата за храни и основно материално подпомагане (2021 – 2027), могат да поискат разширяване на обхвата и да включат сред потребителите и пострадали, които са в невъзможност да приготвят храната си у дома.