Днес е Архангелова задушница

Животът

04-11-2023, 09:29

Снимка:

live.varna.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Военните моряци във Варна ще почетат загиналите за свободата на България.

Християните отбелязват днес една от големите задушници от църковния календар - Архангелова. Тя е определена и за почит към загиналите за свободата и независимостта на България воини, заради което я наричат още и Мъжка задушница.

Архангеловата задушница е една от трите големи в църковния календар, която се провежда преди Архангеловден и напомня за грижата на Божите ангели за покойниците. Народът от край време я нарича още мъжка, защото на този ден се прави обща молитва за всички паднали воини за освобождаването на нашето Отечество.

Всяка година на Архангелова задушница, наричана още Мъжка, Българската армия провежда военни ритуали, а свещенослужители отслужват панихиди в памет на загиналите във войните български вòйни.

От 11.00 часа днес, в района на Старите гробища на Варна, пред „Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г.”, ще бъде отслужена панихида и ще бъдат поднесени венци и цветя.

Ритуалът е организиран съвместно от Община Варна, Варненската и Великопреславска Света митрополия и Командването на Военноморските сили.

Поканени да присъстват на ритуала са гражданите и гостите на Варна.