Излезе от печат монографията „Византийска керамика от Българското Черноморско крайбрежие (VIII – XIV в. сл. Хр.)“

Животът

02-11-2023, 14:38

Снимка:

РИМ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Изследването обхваща 13 селища от крайбрежната зона и очертава техните търговски контакти през периода VIII – XIV в.

Излезе от печат монографията „Византийска керамика от Българското Черноморско крайбрежие (VIII – XIV в. сл. Хр.)“. Книгата представлява първия опит за цялостно представяне на византийския керамичен внос от Българското Черноморие. В нея са каталогизирани близо 850 амфори и трапезни съдове от 15 музейни колекции. Находките са класифицирани в 32 категории, за всяка от които е предоставена изчерпателна информация за технологията на изработка, характерните декоративни белези, установената хронология и произход. Проследен е географският ареал на разпространение на византийския внос в Черноморския район и във вътрешността на българските земи.

Изследването обхваща 13 селища от крайбрежната зона и очертава техните търговски контакти през периода VIII – XIV в. Сред илюстрираните образци са забележителни произведения на византийското грънчарство и примери за местни изделия, които се придържат към византийската художествена традиция.

Д-р Мария Манолова-Войкова (р. 1971, гр. Русе) е археолог, един от водещите специалисти по средновековна керамика в България. От 1996 до 2000 г. е редовен докторант към секция „Средновековна археология“ в НАИМ-БАН. През 2001 г. защитава дисертация на тема „Луксозната керамика в българските земи през ΧΙ – ΧΙΙ в.“ Специализира в Института по Византинистика към Виенския университет. Интересите ѝ са в сферата на средновековната култура и изкуство. Проучвател е на Велики Преслав, редица обекти по Българското Черноморско крайбрежие, античните градове Анхиало и Деултум, крепостите Кастрици и Петрич кале.