Варна днес празнува 130 години от полагане на основния камък на Девическата гимназия

Мисия Варна

01-11-2023, 11:16

Снимка:

Музей за нова история на град Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Юбилейната изложба, която ще бъде открита днес, обхваща периода от 1893 до 1945 г. – времето, през което учебното заведение функционира като девическа гимназия с името „Мария Луиза“.

Тази година Варна отбелязва юбилей на един от своите символи – 130 години от полагане основния камък на сградата на Държавна девическа гимназия „Мария Луиза“. През 1893 г. в нейните основи е положен  учредителен акт, в който изрично е записано, че зданието ще служи „за образование и възпитание в него на гражданки и дъщери на татковината България во веки веков.“ Идеята за построяване на монументална сграда на девическа гимназия във Варна е на тогавашния министър на просвещението Георги Живков. Проектът за сградата му е предоставен от белгийския просветен министър, а архитект Петко Момчилов го преработва и съобразява с местните условия. Строежът се ръководи от арх. Христо Ковачевски, арх. Шрайбер и арх. Сава Димитриевич, а предприятието предприемач е Шуменското търговско дружество.

Пет години по-късно строежът е завършен и в новото здание на гимназията започва обучението на випуск 1898-99 г. Това е повод за отбелязването и на още един юбилей – 125 години от първата учебна година в новата сграда. Гимназията получава официално разрешение да носи името на съпругата на княз Фердинанд – Мария Луиза. През 1906 г. в едно от таванските й помещения е открита експозицията на Варненския окръжен музей. До началото на първата световна война Варненската девическа гимназия е един от главните просветни центрове в Царство България. Известни нейни възпитанички са актрисата Адриана Будевска и поетесата Дора Габе. През 1945 г. гимназията е преименувана от „Мария Луиза“ на „Д-р Петър Берон“, а от 1954 г. в нея започват да се обучават и момчета. През 1983 г. сградата е предоставена на новооснования Историко-художествен музей, а след 1993 г. в нея се помещават експозициите на Варненския археологически музей.

Юбилейната изложба обхваща периода от 1893 до 1945 г. – времето, през което учебното заведение функционира като девическа гимназия с името „Мария Луиза“. Това експозиционно решение е съобразено с текста на учредителния акт. В експозицията са показани голям брой фотографии, отразяващи архитектурата на зданието и отделни моменти от ежедневието на гимназистките; оригинални документи свързани с учебния процес – класни книги, свидетелства, лични карти, годишни отчети; различни учебни аксесоари. Изложбата е организирана с неоценимото съдействие на нашите партньори: Държавен архив – Варна, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“, Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“. Особена е ролята на даренията от частни лица – наследници на възпитанички на Варненската девическа гимназия. Те показват съпричастността на варненци към опазване на градската памет. Интересен елемент от експозицията са двете реплики на зимна и лятна ученически униформи. За техни модели са ползвани изображения от архивни фотографии. Униформите са ушити специално за изложбата от фирма „Дружба стил“ – Варна.

Изложбата ще бъде открита на 1 ноември (сряда) 2023 г. от 17, 30 ч. в сградата на Музея за нова история на Варна. Тя ще може да бъде посещавана до месец март 2024 г.