Работещите в сферата на културата излизат на протест

Животът

01-11-2023, 09:45

Снимка:

КТ "Подкрепа"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Организатор е федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Работещите в сферата на културата излизат на протест в Деня на будителите. Недоволството им е срещу ниското заплащане на специалистите в музеите, библиотеките, читалищата, музикално-сценичните изкуства, театрите и националната филмотека. Организатор е федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Протестът ще започне в 12:00 ч. на обяд пред Столичната библиотека на пл. „Славейков“. Исканията в 12 точки още миналата седмица са изпратени до президента, премиера, депутатите и министрите на финансите и на културата. Част от тях - работните заплати в сектора да са по минимум 2000 лева, с 50% да се увеличи единният разходен стандарт за 2024 г., а министърът на културата да сложи подписа си под колективния трудов договор. Културните дейци са готови и на по-мащабни протести, каза за БНР председателят на федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ Кирил Бинев.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев също подкрепя протеста. Той изпрати отворено писмо, в което твърди, че българската култура отново не е приоритет за правителството и че по последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства възлиза на над 80 милиона лева.

В 12 часа артисти от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“, Варненската опера и Кукления театър също ще излязат на протест пред входа на театъра. Работещите в Регионалния исторически музей и Художествената галерия в Добрич ще протестират символично с лозунги, плакати и протестни лентички.