Музиканти от Финландия идват за Есенния салон на изкуствата

Мисия Варна

31-10-2023, 11:43

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новата книга на Красимир Машев „Кални бани“ ще бъде представена на 21 ноември от 18 ч. в артсалона на Радио Варна.

Музиканти от финландския град Турку пристигат специално за Есенния салон на изкуствата по повод 60 години от побратимяването с Варна. Събитието е организирано с подкрепа на на отдел "Протокол и международни отношения" към дирекция "Канцелария на кмета" в община Варна. Камерният концерт на Микаел Кемпайнен - пиано, и Мати Копонен - цигулка, ще бъде на  29 ноември от 18 ч. в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" след кратък филм за Турку. За едночасовата концертна програма са подбрани Лудвиг ван Бетовен - Соната за пиано и цигулка в ре мажор, оп. 12 №.1; Йоханес Брамс -Соната за пиано и цигулка в ре минор, оп.108; Жан Сибелиус – 5 пиеси за цигулка и пиано, оп.81. 

Общо осем събития, всички с вход свободен, са включени в тазгодишното издание на салона, който ще се проведе от 5 до 26 ноември, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. 

На 5 ноември от 19 ч. на Основната сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ ще бъде представена последната, посмъртна книга на Кирил Аспарухов „Моят филм“. Участват актьори от ДТ „Стоян Бъчваров“, изпълнители от НЧ „Христо Ботев – 1928“, певци като Теди Генев, Кичка Христова и др.

На 8 ноември от 18:00 ч в Концертното студио на Радио Варна публиката може да се наслади на клавирния рецитал „Класика, романтика, съвременност“ на пианиста проф. Красимир Тасков,  лауреат на национални и международни награди като пианист и композитор. В програмата са включени: Моцарт – Соната №9 в ре мажор, в три части, Бетовен – Соната №8 „Патетична“ в до минор, в три части, Шуман – Три фантазии, оп. 111, Цезар Франк – Прелюд, Дебюси – Мечтание, В. Лютославски – II част из Соната (110 години от рождението му), П. Владигеров – Прелюд и Легенда, Красимир Тасков – четири от 12-те пиеси из цикъла „Мъниста“ (Чучело, Спомен, Хвърчило и Игра).

На 10 ноември от 18 ч. в артсалона на Радио Варна предстои представяне на книгата „Нищо по-малко от вечността (Една история за злощастието на българите от Тракия и за любовта, която може да премине през времето и да продължава отвъд)“ от Тони Маркс - потресаваща документална повест за тракийските бежанци.

В Градската художествена галерия на 14 ноември от 18 ч. е традиционният съвместен концерт на камерния оркестър „Анима“ и хор „Арс музика“, който винаги събира многобройна публика.

На 16 ноември, също от 18 ч., отново в Градската художествена галерия, ще звучат джазови вариации върху песни на Джони Мичъл под надслов „Jonnie Mitchell Legacy“, интерпретирани от певицата Даниела Белчева и джаз трио в състав: Васил Спасов - пиано, Джанер Каптан - контрабас, и Димитър Семов- барабани. Те ще представят емблематични заглавия от творчеството на канадската певица, между които „Big Yellow Taxi“, „Case of You“, „Hejira“, „Woodstock“ и др.

Новата книга на Красимир Машев „Кални бани“ ще бъде представена на 21 ноември от 18 ч. в артсалона на Радио Варна.

На 26 ноември от 18:00 ч. на Основната сцена на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ за втори път тази година може да се види танцово-поетично-песенния спектакъл „Спомен за панаира“ на НЧ „Св. Саркис – 2007“.