Три български риболовни кораба все още са задържани в Румъния

Крими

28-10-2023, 08:32

Снимка:

Сдружение "Черноморски изгрев"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

След информациите, че рибарите на юг вече вадят паламуд, Емил Милев каза, че на север паламуд няма, а и по Южното Черноморие се ловят отделни екземпляри.

Три български риболовни кораба все още са задържани от румънските власти, които твърдят, че българските рибари са извършвали незаконен риболов в териториалните води на северната ни съседка. Рибарите са членове на сдружение "Черноморски изгрев". Това съобщи за Радио Варна председателят на сдружението Емил Милев. 

Плавателните съдове са задържани през месец април. 

"От тогава досега сме написали десетки писма до българските институции и Европейската комисия, за да си информираме, че румънските власти нарушават европейското право, но все още няма реакция от тяхна страна", каза Емил Милев и подчерта: 

"Разследванията минаха, а вече два месеца чакаме насрочване на делото. Пуснали сме три молби за освобождаване на корабите, но по тях също няма никаква реакция. 12 семейства се изхранват от тези кораби, а сега хората са почти без доходи". 

Според Емил Милев: 

"В нарушение на европейското законодателство Румъния пречи на правото на риболов. Сезонът започва, но никой от нас няма да риболовства в румънски води от страх да не бъде арестуван". 

"Европейската комисия иска много неща от нас – квоти, видеонаблюдение, електронни дневници и т.н., но когато ние искаме от нея, ЕК мълчи", подчерта председателят на сдружението. 

След информациите, че рибарите на юг вече вадят паламуд, Емил Милев каза, че на север паламуд няма, а и по Южното Черноморие се ловят отделни екземпляри. На север риболовът в момента е на барбуня, сафрид и лефер. 

"Сезонът за всички видове риба много закъснява заради сравнително високата температура на водата – сафридът почти го няма, чернокоп все още не се е появил".